Waar ging de boete precies over?

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 10 oktober 2016 in BN DeStem:

Waar ging de boete precies over?

De 41-jarige Mounir uit Dongen rijdt op 28 september 2013 met zijn motorfiets door Tilburg. Hij haalt een snelheid van 115 kilometer per uur, zo wordt gemeten. Op deze weg mag je echter maximaal 80. Mounir trekt het hele incident toch enigszins in twijfel.

“Het kan gewoonweg niet”, legt Mounir uit. “Er zit een bocht in die weg, met vlak daarna een stoplicht. De weg is ingericht voor 80, 115 is haast niet mogelijk.” Het proces verbaal dat tegen Mounir opgemaakt is, is echter uiterst gedetailleerd en daardoor helder. De politie heeft 28 seconden gemeten, wat ruim voldoende is voor de wet. Mounir wordt die dag dan ook staande gehouden. “De agent was flink gepikeerd, dat merkte je gelijk. Dat verergerde vervolgens, want de motor heeft een Pools kenteken en ik heb een Nederlands rijbewijs. Hij dacht waarschijnlijk een Pool te kunnen pakken, maar dat viel dus wat tegen”, vermoedt Mounir.

De rechter bestrijdt dit: er staat niets over dit gegeven in het proces verbaal. “En dus doet het wat mij betreft niet ter zake. Ik kan het niet beoordelen, ik was er immers niet bij”, voegt hij eraan toe. Mounir kijkt na de staande houding met de politieagent naar de opgenomen beelden van de snelheidsovertreding. “Het waren slechte beelden, ik herkende mezelf totaal niet. Er reed iets op een motor, dat was me duidelijk, maar was ik dat wel? Het was voor mij geen onomstotelijk bewijs”, herinnert Mounir die eerste confrontatie nog goed.

Mounir schudt z’n hoofd, had in dit proces duidelijk z’n zinnen gezet op die rijbewijskwestie. “Want weet je: daar ging die hele discussie over. Ik raakte daar geërgerd over, we hebben daar echt een tijdlang over gediscussieerd. Het is gewoon belachelijk dat daar niets over gemeld wordt in m’n proces verbaal: dan is de context van mijn gedrag ineens heel anders, toch?”

Mounir ontkent niet dat die 115 kilometer écht niet kan. “Ik rijd al 9 jaar motor en heb nog nooit een boete gehad, maar natuurlijk kán het. Die discussie wilde ik vandaag hier niet voeren, want dat win ik niet. Daarom wilde ik wel dieper ingaan op die rijbewijsdiscussie, om mijn gedrag te verklaren. Ach, het is ook alweer drie jaar geleden…”

En daar krijgt Mounir wat de officier van justitie dan weer wel gelijk in. “Eigenlijk zou ik gewoon €390,- eisen, de originele boete. Maar het heeft te lang geduurd, dus wil ik er €250,- van maken.” Mounir heeft een advocaat bij zich, die de beelden graag had willen zien. “Daar hebben we om gevraagd, maar geen reactie. Zo kunnen we ons niet verdedigen.” De rechter geeft hier geen gehoor aan. “Het proces verbaal is overduidelijk, heel helder en erg gedetailleerd. Het verzet dat de politie ‘vals’ was wat betreft dat rijbewijs lijkt me wat onzinnig. Ik ga mee met de officier van justitie: het heeft wel erg lang geduurd.” Mounir ontvangt dan ook een boete van €250,-. Daar heeft uiteindelijk iedereen ook wel vrede mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven