Frans moet wel wildplassen

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 19 december 2016 in BN DeStem

Frans moet wel wildplassen

De 63-jarige Frans deed op 8 november 2014 na een avondje uit ‘z’n natuurlijke behoefte’ tegen een hek bij het Kapucijnenhof te Breda, nabij het Valkenbergpark. Hij werd gesnapt door de politie. Frans heeft diabetes, waardoor hij zeer regelmatig en op vervelende momenten naar het toilet moet.

,,Nee, ik ben iets verder gelopen dan dat, ik ben echt heel bewust via het Valkenbergpark gegaan. Daar zijn wat struikjes, dat leek me, nou ja, toch iets wenselijker. Daar heb ik het eh… laten gaan, zeg maar.” Volgens de politie plaste Frans tegen een hek van het park en niet in de struiken. ,,Ik had ook wel wat biertjes op, geloof dat het bijna middernacht was. In mijn herinnering was het een struik, maar ik kan niet bij hoog en laag betwisten dat het een hek was”, verklaart Frans weifelend. “Vlak voordat ik het café verliet, ben ik nog naar het toilet gegaan. Ik weet inmiddels dat ik de volgende stop onmogelijk haal, dus ben ik expres via het park gegaan en niet door de historische binnenstad. Het is immers altijd lastig in te schatten wanneer ik weer moet”, legt Frans uit.

Hij heeft diverse  doktersverklaringen bij zich, recepten; z’n verhaal kan bewezen worden. ,,Daarom is het ook zo’n moeilijke zaak”, vindt de officier van justitie. ,,Nee, je mag natuurlijk niet plassen in het openbaar. Het waarom mag duidelijk zijn. Je zult ook ongetwijfeld nog vaker moeten plassen als je alcohol op hebt, maar daarmee kun je geen alcoholgebruik verbieden. Er is eerder jurisprudentie om een dergelijke zaak geweest.

Een huisarts gaf toen te kennen dat diabetespatiënten  geen straf horen te krijgen voor plassen in het openbaar, want plas inhouden kan erg gevaarlijk zijn voor ze. Ze moeten gewoon direct plassen als ze eenmaal aandrang krijgen.”

Maar dan nog: de wet maakt hier geen uitzondering en dus zal Frans alsnog straf moeten krijgen. ,,Ik eis daarom een voorwaardelijke boete van €140,-. Het is gewoon ontzettend vervelend voor u, maar ik heb daarin niet veel keuze. De medische noodzaak was er, dat onderkennen we hier uiteraard. Maar de wet zegt vooralsnog iets anders.”  De rechter gaat mee in de straf voor Frans, die daar ook echt wel vrede mee heeft. ,,Het blijft voor mij ook altijd weer een vervelend avontuur. Ik ga graag een biertje drinken in de stad, maar er kleeft een nogal groot nadeel aan.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven