,,Wilt u een glaasje water? Ik weet dat deze zaak u zwaar valt.” De 40-jarige Fleur zit inderdaad breekbaar op haar stoel. De Eindhovense haalt haar schouders op. ,,Ik probeer me goed te houden.” Feitelijk is er niet zoveel aan de hand. Fleur reed op 9 november 2016 over de A58 bij Etten-Leur en zou gedurende twee kilometer veel te dicht op haar voorganger gereden hebben. Fleur wordt staande gehouden en zou het niet door gehad hebben. ,,Nee, het is gewoon niet waar”, roept ze uit. Ze trilt. Een traan. Ze dacht bij haar aanhouding een lichte overtreding begaan te hebben, maar bumperkleven? Bizar. De politie probeert het haar uit te leggen, maar ze krijgt een paniekaanval die een tijd aanhoudt. De politie laat haar vervolgens achter.
Fleur zat al veel op de weg, maar na deze aanhouding is ze gestopt met dat werk. Ze heeft last van een eerder ongeval en heeft het idee dat de politie haar volgt. ,,Ik ben wantrouwig geworden. Hoe ze mij behandelden… Ik ben naar de klachtencommissie gegaan. Ik heb begrepen dat de agente op gesprek is geweest.”
De bejegening is voor de rechter niet relevant. ,,Het is al twee en een half jaar geleden en u heeft er nog steeds last van. Kunt u het laten rusten na vandaag?”, peilt de rechter. Dat is afhankelijk van de uitspraak: ze heeft het niet gedaan. ,,Maar, zou het niet zo kunnen zijn dat u het niet doorhad? Een overtreding hoeft niet bewust te gaan?”, vraagt de rechter voorzichtig door. Dat vindt Fleur een belediging. ,,Maar dan liegt de politie?”, houdt de rechter Fleur voor. ,,En anders lieg ik”, reageert ze.
De officier van justitie biedt allereerst zijn excuses aan: deze zaak is al best oud. Inhoudelijk: ,,Er moeten aanwijzingen zijn om te twijfelen aan de politie, die krijg ik nu niet. U reed op de snelweg vier meter achter uw voorganger, dat moeten er officieel zeventien zijn.” Door de vertraging van deze zaak, eist hij een geldboete van 400 euro, maar wel geheel voorwaardelijk. ,,Ik hoop dat u het echt kunt afsluiten.” Fleur begint te huilen. Ze snottert: ,,Krijg ik dan een strafblad?” Nou ja, documentatie, maar daar wordt niet zo zwaar aan getild. De rechter gaat grotendeels mee met de officier, maar maakt er 300 euro voorwaardelijk van.