Ervaren chauffeur doet het altijd zo

Harm is een ervaren chauffeur. Veertig jaar lang reed hij met diverse vrachten door Europa en nooit werd hij bekeurd. 63 is hij inmiddels, hij bouwt zijn arbeidsintensiteit zo langzamerhand af. Op 19 oktober 2018 rijdt hij met een bedrijfsauto met aanhanger over de Chaamsebaan. Op de aanhanger ligt een pallet met tegels, gezekerd met slechts één spanband. De politie houdt hem staande: ze vinden de aanhangwagen onvoldoende gezekerd en slingeren hem op de bon. 380 euro.

Harm komt uit Badhoevedorp. Met onmiskenbaar Amsterdamse tongval legt hij uit dat hij het altijd zo doet. ,,Het kán niet glijden, het is echt helemaal veilig. Er zit een coating op de aanhanger, dat remt het zelf al af”, legt hij uit. Dat wordt door de politie betwijfeld. ,,Bij hard remmen of bij hard optrekken gaat dat toch schuiven? En als het schuift, heb je toch een probleem?”, vraagt de officier. ,,Dat gebeurt dus niet. Nooit. Hooguit bij hard optrekken, maar dat doe ik dus nooit. Het is echt deskundigheid en die was bij de verbalisant niet echt aanwezig”, legt Harm uit.

Niet dat de mannen onaardig waren, benadrukt Harm. ,,Ze gaven zelfs nog aan dat ik een advocaat mocht bellen. Dat verraste me, die heb ik helemaal niet. Wat helemaal gek was: ik mocht vervolgens wel doorrijden. De volle 105 kilometer terug naar Aalsmeer”, grijnst hij. De officier ziet op bijgevoegde foto’s dat er bij vertrek toch echt twee spanbanden om zijn lading zitten, wat de politie kennelijk veilig genoeg achtte.

De officier vraagt aan Harm of hij in het vervolg wél twee spanbanden zal gebruiken. ,,Ik… eh… mja. Weet je, ik vind het echt pure ondeskundigheid hoor. Ik wil best twee spanbanden gebruiken, dat is vijf minuten extra werk. Dat is het ding niet, maar ja”, klinkt het wat cynisch.

De officier wil hem de 380 euro boete gewoon opleggen, maar de helft wordt dan voorwaardelijk. De rechter: ,,Ik twijfel niet aan uw of aan hun deskundigheid. Ik vind dat twee banden altijd beter zijn dan één.” Omdat Harm nog nooit met justitie in aanraking is gekomen, vraagt de rechter de 380 geheel voorwaardelijk. Niet meer doen dus. ,,Há, anders moet ik weer dat hele eind hiernaartoe. Ik vind het prima joh, ik gebruik wel twee spanbandjes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »