Bumperkleven

Deze Kantonrechter verscheen op 31 maart 2015 in BN DeStem.

Bumperkleven

Op 18 maart 2014 rijdt de 53-jarige Jaap op de A27 tussen Breda en Utrecht lange tijd erg dicht op de auto vóór hem op een snelweg. Voor dit bumperkleven staat de man terecht.

“Ik vrees dat ik me die hele autorit niet kan herinneren”, vertelt Jaap. “Toen ik de dagvaarding binnenkreeg, heb ik gelijk in mijn agenda gekeken wat ik die 18e maart gedaan heb. Op die dag ben ik inderdaad naar Utrecht gegaan, omdat ik op gesprek moest bij mijn werkgever. Ik zat toen al een tijdje flink overspannen thuis en ik wist dat dit gesprek daar over zou gaan. U heeft ongetwijfeld uit de media vernomen dat er nogal wat banen verdwijnen bij het Ministerie van Defensie. Na ruim twintig jaar trouwe dienst ben ik die dag inderdaad op straat gezet. Eerlijk gezegd vind ik het achteraf ook onverantwoord van het Ministerie dat ze van mij verlangden dat ik naar Utrecht zou afreizen in mijn conditie. Dat heb ik ook aangekaart, maar het was helaas een verplichting”, betoogt Jaap.

“Waarom bent u niet met de trein naar Utrecht gegaan?”, vraagt de rechter zich af. “Met mijn overspannenheid gaat het nu een stuk beter dan toen. Met het openbaar vervoer ben je ruim drie uur onderweg. De afhankelijkheid van het OV, de lengte van de reis, dat had ik echt niet aangekund op dat moment”, verklaart Jaap. “Op dit moment zit ik in de WW, ik ben al twee jaar ziek. Het is een zielig verhaal en u hoort de hele dag ‘zielige verhalen’, dus het is ook niet echt een argument”, relativeert Jaap somber.

“Goed. Wij kijken ook altijd naar het strafblad en naar de persoonlijke omstandigheden van de mensen die hier komen. U werkte bij het Ministerie van Defensie en daar kun je niet werken mét strafblad, dus die heeft u inderdaad niet. Maar bumperkleven is natuurlijk wel een strafbaar feit. Het is een verkeersovertreding waar ontzettend veel ongelukken uit voortkomen, dus daar moeten we echt streng in zijn. We zullen u dan ook moeten straffen. Wat prefereert u eigenlijk, een geldboete of een werkstraf?” vraagt de officier van justitie zich af.

“Ik weet niet of ik een werkstraf aankan, mentaal. Ik ga van deze zitting de komende dagen al flink last krijgen”, geeft een zichtbaar aangeslagen Jaap aan. “Goed”, begint de officier zijn eis, “dan wil ik u een geldboete van €500,- opleggen wegens bumperkleven. Dat mag wat mij betreft in twee termijnen betaald worden, gezien uw huidige financiële situatie. Ook zou ik willen zien dat u twee maanden voorwaardelijke rijontzegging krijgt.”

Jaap begrijpt het. “Ik heb mijn auto al verkocht, daar heb ik momenteel toch niets aan”, vertelt hij. Hij zit er duidelijk nog altijd flink doorheen en neemt een steeds teneergeslagener houding aan. De rechter volgt de eis van de offcier. “Het mag wat mij betreft ook in vijf termijnen van €100,-“, verzacht ze de eis enigszins, “en ik wens u natuurlijk heel veel beterschap.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »