Bram rijdt wéér zonder rijbewijs

Bram rijdt wéér zonder rijbewijs

De 22-jarige Bram uit Oosterhout reed op 10 augustus 2016 rond op een brommer zonder rijbewijs. Hij beging die overtreding terwijl hij al een voorwaardelijke hechtenis van twee weken had om datzelfde feit.

Het is inmiddels al de derde keer dat Bram aangehouden is zonder rijbewijs en dus hangt er nu zowaar een echte hechtenis boven z’n hoofd. ,,Vooropgesteld”, verzucht de rechter, ,,als kantonrechter zie ik veel recidive voorbijkomen. Heel soms heb ik ergens best begrip voor de overtredingen, maar meestal kost me dat toch wel enige moeite. En als ik uw proces verbaal lees… dan vrees ik dat ik sommige dingen écht niet begrijp”, roept hij hoofdschuddend.

Bram buigt z’n hoofd en ook hij schudt z’n hoofd. ,,Als u het zo stelt kan ik me voorstellen dat het onnoemelijk dom is. Maar ik wist simpelweg niet dat er twee weken hechtenis boven m’n hoofd hingen als ik weer zou gaan rijden. Ja, ik wist wel dat ik een voorwaardelijke straf had, maar ik dacht dat die veroordeling toentertijd om heling ging. Anders had ik het natuurlijk nooit gedaan.” Bram was wel bij de zitting aanwezig waar hij deze voorwaardelijke straf kreeg. ,,Maar ik kan u geen goede verklaring geven, ik denk dat ik het gewoon niet goed begrepen heb, dat het me op dat moment misschien ook niet zo boeide.” Bram betuigt grote spijt voor ‘de domme dingen uit het verleden’ en verzekert de rechter dat hij z’n leven aan het beteren is. De rechter hoort het aan. ,,Het ziet er echt niet zo heel vrolijk uit voor u, vrees ik. Ik lees dat u ook nog een schuld heeft van zo’n €18.000,-?”

Bram is momenteel hard bezig om z’n verleden af te sluiten. ,,Ik ben lange tijd verslaafd geweest. Inmiddels ben ik clean en heb ik weer contact met m’n familie. Dat is fijn, dat geeft me het gevoel dat het goed gaat. En bovendien, ik heb een baan en heb inmiddels een vast contract.” Bram helpt jongeren in de verslavingszorg en merkt dat dit ‘m overtuigt dat hij de goede richting ingeslagen is.

De officier van justitie vraagt toch drie weken gevangenisstraf. De advocaat van Bram protesteert. ,,Bram heeft in ieder geval in september z’n rijbewijs gehaald, dus er is in ieder geval geen sprake meer van recidive. We kunnen niet ontkennen wat er gebeurd is, maar ik zou graag steun willen voor het nieuwe leven van Bram, in de vorm van taakstraffen.” Dat lukt, de rechter veroordeelt Bram tot vier weken gevangenis, maar dan geheel voorwaardelijk. ,,Ik wil wel een stok achter de deur behouden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »