Boris heeft een Bulgaars rijbewijs

Boris heeft een Bulgaars rijbewijs

De 24-jarige Boris uit Bergen op Zoom komt van origine uit Bulgarije. Hij heeft ook een rijbewijs uit dat land en heeft zo’n vier jaar met dit rijbewijs in Nederland rondgereden. Nu is hij dit rijbewijs echter ergens kwijtgeraakt en staat dit document ook nergens in Nederland geregistreerd.

Boris wordt op 23 augustus 2016 aangehouden op A16 zonder rijbewijs. Boris woont samen met zijn Poolse vrouw en is momenteel werkloos. ,,Er staat nu wel een sollicitatiegesprek in de planning.” Maar vooralsnog krijgen ze beiden een uitkering. Omdat Bulgarije sinds 2007 onderdeel is van de Europese Unie mag Boris hier gewoon met zijn Bulgaarse rijbewijs rondrijden, hoewel het wel aangeraden wordt ook het Nederlandse rijbewijs te halen: de regels in ons land zijn immers net iets anders dan de Bulgaarse verkeersregels.

,,Ik dub eerlijk gezegd wel een beetje”, leidt de officier van justitie haar eis in. ,,Ik heb namelijk moeite te geloven dat u een rijbewijs heeft, er zijn helemaal geen bewijzen van. U geeft bovendien zeer warrige antwoorden op onze vragen en u bent volgens onze documentatie al eens eerder aangehouden zonder rijbewijs, dus toen wist u al dat u in de fout ging. Als het klopt dat u helemaal geen rijbewijs heeft, heeft u een bijzonder ernstig feit begaan. U heeft immers nooit bewezen dat u kunt rijden. En zonder rijbewijs bent u per definitie schuldig bij een ongeval en geen enkele verzekeraar die u dan helpt.”

De auto van Boris is ook al ingenomen, de officier eist daarnaast een week voorwaardelijke hechtenis, een geldboete van €400,- en ze wil bovendien dat Boris’ auto in dat geval langer wordt vastgehouden. ,,Maar dan ga ik ervan uit dat meneer echt geen rijbewijs heeft. U kunt wellicht ook een onderzoek starten, om te kijken of Boris wellicht wél een Bulgaars rijbewijs heeft”, geeft de officier een tweetal mogelijkheden aan de rechter. Deze vindt de strafeis van de officier van justitie vooralsnog wel erg heftig.

Boris zoekt in zijn broekzak en tovert plots een kopie van zijn rijbewijs tevoorschijn. Het is geen direct bewijs, maar geeft minstens reden tot twijfel. Keurig geplastificeerd, de kopie heeft er alle schijn van dat Boris inderdaad een rijbewijs heeft. ,,In dat geval wil ik inderdaad een onderzoek starten naar uw rijbewijs”, geeft de rechter aan. ,,We gaan deze zaak vandaag dan ook niet afsluiten, maar we houden de zaak aan. Ik ga dus ook geen vonnis vellen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »