Boete voor te hard rijdende rechtenstudent

,,U heeft inmiddels gezien hoe het er hier aan toegaat”, vangt de rechter de zaak van de 27-jarige Olivier uit Rotterdam gaat. Olivier zit al een tijdje als publiek in de zaal, in afwachting van zijn zaak. ,,Zeer interessant om als rechtenstudent mee te maken, moet ik zeggen”, glundert hij. Zijn eigen zaak: op 27 december 2016 rijdt hij met 148 kilometer per uur over de Rijsbergseweg nabij Etten-Leur. Hier mag je echter maximaal 80. Hij raakt zijn rijbewijs lange tijd kwijt, inmiddels heeft hij deze terug. Formeel, althans. Materieel nog altijd niet, daar wil hij ná de zaak werk van maken.

Olivier heeft een uitgebreid wiskundig relaas voorbereid, waaruit hij concludeert dat hij deze snelheid onmogelijk gereden kan hebben. Hij heeft te hard gereden, dat is waar, maar zó hard? De rechter hoort het geamuseerd aan. ,,U heeft er heel goed over nagedacht, dat moet ik u nageven. Uw studie komt goed van pas hier.” Olivier heeft sindsdien niet meer in de auto gezeten en dus ook geen verkeersovertredingen gemaakt. ,,Dat kan ik niet bewijzen natuurlijk. Maar sindsdien heb ik in ieder geval geen boetes meer gehad.” De originele boete voor deze overtreding was 1100 euro, de officier wil hier 1000 van maken en vraagt de rechter Olivier daarnaast een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar te geven. ,,Op zich terecht. Ik weet dat mijn verweer onvoldoende was.”

Dat vindt de rechter ook. ,,Uw wiskundige berekeningen ten spijt; ik moet ervanuit gaan wat de politie schrijft. Zijzelf moesten 160 kilometer per uur rijden om u bij te houden, daar hebben ze nog een tweetal correcties vanaf gehaald. Dat lijkt me echt voldoende bewijs, daar kan en mag ik niet aan twijfelen”, legt hij uit. Toch is de rechter coulant, omdat het eenmalig was en Olivier sindsdien niet meer gereden heeft: hij vraagt 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Wel gaat hij mee met de voorwaardelijke rijontzegging. Olivier accepteert het. ,,Hopelijk ontmoeten we elkaar weldra op een andere manier”, besluit de rechtenstudent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »