Boete voor gerechtsgebouw zorgt voor extra trammelant

De 26-jarige Peter uit Bavel werd op 7 februari vlak naast de Bredase rechtbank staande gehouden. Zijn fiets was niet verlicht. Hij schold de agenten uit en er ontstaat zelfs een handgemeen. Het loopt uit de hand; Peter doet een ruwe sport en maakt gebruik van technieken.

Het levert de agenten verwondingen op: zij eisen schadevergoeding van respectievelijk 200 en 250 euro. ,,Ik zat niet lekker in mijn vel, het was niet slim van me. Ik heb er enorme spijt van”, toont hij zich schuldbewust.

Het letsel van de agenten wordt ondersteund door foto’s in het proces verbaal. ,,Ze mogen wel een nieuwe fotograaf inhuren, ik zie hier werkelijk niets op wat lijkt op letsel. Is dát een blauwe plek? Het lijkt eerder de schaduw”, geeft de rechter te kennen.

Peter gaat al naar therapie. Eerder probeerde hij rustig te blijven door te blowen, inmiddels is hij van alle drugs af. De agressie wordt getemperd, hij kan nu beter met zijn emoties omgaan. ,,Ik moet alle consequenties van mijn handelen aanvaarden. Geldboetes zijn nu wel rot, een taakstraf zou beter zijn.” Een hulpverlener in de zaal bevestigt dat het nu goed gaat met Peter. Dat er een goede weg in is geslagen. ,,En als u toch die kant op kijkt: naast hem zit zijn vriendinnetje. Dat is ook wel een reden dat het een stuk beter met Peter gaat”, wijst de advocaat. De rechter glimlacht. ,,Huisje-boompje-beestje! Het zou toch geweldig zijn als ik dát op zou kunnen leggen in de rechtbank. Dat werkt heel vaak heel goed!”

Ook de officier van justitie ziet in zijn documentatie dat het echt steeds beter gaat, op dit incident na. Ze wil hem 40 uur laten werken, plus 20 uur voorwaardelijk. De schadevergoedingen legt ze ook op, maar ze stelt dat deze aan de hoge kant zijn.

De advocaat van Peter gaat er met gestrekt been in. ,,We moeten geen watjes maken van onze agenten. Een ijsbeentje, hallo, dat deden we vroeger op het schoolplein ook. Dit jeukt hoor. Natuurlijk, handen af van onze dienders, absoluut mee eens. Maar kom op.”

Dat ergert de rechter ietwat en dat geeft hij dan ook duidelijk aan. Hij gaat mee met de officier, maar het wordt 30 uur onvoorwaardelijk en 30 uur voorwaardelijk. Bovendien moet Peter respectievelijk 150 en 100 euro betalen aan de agenten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »