Ayup heeft geen rijbewijs

Ayup heeft geen rijbewijs

De 22-jarige Ayup reed op 24 april 2016 zonder rijbewijs rond. Het is niet de eerste keer dat dit ‘m overkomt. Er hangt ‘m zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.

Of Ayup die betreffende staandehouding nog herinnert? ,,Nee, maar het zou kunnen.” Wel is hij inmiddels bezig met z’n rijbewijs. ,,Dat duurt niet lang meer, volgende week moet ik op voor m’n theorie.” Ayup stapte al vaker in de auto, zonder z’n rijbewijs. Sterker, in 2014 werd hij eens aangehouden met alcohol op. Herinnert hij zich dat misschien nog? ,,Zou kunnen, weet ik niet meer.”

De rechter kijkt Ayup streng aan. ,,Ik zal u even schetsen wat er gaande is. U bent al diverse malen in de auto gestapt zonder rijbewijs en dat is strafbaar. De laatste keer dat dit ter zitting was, kreeg u zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Ofwel: de kans is groot dat u straks die zes weken opgelegd krijgt, plus nog zes weken van mij. Dan zit u twaalf weken in de gevangenis.”

Het lijkt Ayup niet bijzonder veel te doen. Sterker: hij wist het niet. ,,Er is wel getekend voor die uitspraak. Niet door u, maar door uw huisgenoot”, legt de rechter uit. Waarschijnlijk is deze voorwaardelijke straf naar hem gestuurd toen Ayup anderhalve maand in de gevangenis verbleef voor een andere zaak. ,,Goed. Nou. Wat doet u tegenwoordig voor de kost, meneer Ayup?”, vervolgt de rechter. ,,Ik heb een project in Rotterdam. We gaan proberen jongeren van de straat te houden”, vertelt Ayup.  Inhoudelijk kan hij er niets over zeggen, vooralsnog krijgt hij een uitkering. ,,Ik krijg €400,- per maand, woon op mezelf. Ik weet dat ik fout ben geweest en heb er ook spijt van. Dit gebeurt niet meer. Ik zou liever een taakstraf krijgen.”

Volgens de officier van justitie stammen er tien zaken uit de jaren 2011-2015. ,,Het is recidive, het blijft maar gebeuren. Ik heb in het wetboek gekeken hoe zwaar ik u mag straffen: dat doe ik niet vaak.” Hij eist inderdaad in totaal twaalf weken gevangenisstraf. De rechter gaat niet mee in deze eis, maar maakt er die gewenste taakstraf van: Ayup mag in totaal 200 uur aan het werk. ,,Daar neem ik zelf ook een risico. U zégt uw leven te willen beteren, maar ik betwijfel of dat oprecht is. Dit is geen verlaging van uw straf, maar ik wil kijken of u écht uw best gaat doen. De bal ligt wederom bij u.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »