Autistische Frank gaat vaak met de trein

Deze Kantonrechter verscheen eerder op 31 oktober 2016 in BN DeStem:

De 22-jarige Frank uit Tilburg maakte eind 2014 en begin 2015 graag gebruik van de trein, zonder hiervoor te betalen. Voor twee zaken staat hij voor de kantonrechter, vijf andere feiten worden meegenomen in de straf.

De boetes gaan vooral om het traject Tilburg – Oisterwijk, éénmaal heeft Frank naar Roosendaal gereisd. “Ik moest daar naar het politiebureau. Ik werd verdacht van oplichting op het internet en was doodsbang dat ik de gevangenis in moest. Daar wil ik nooit meer in, dus ben met knikkende knieën naar Roosendaal gegaan. Ik was min of meer verplicht om een verklaring af te leggen en voelde zware dwang van de politie naar Roosendaal af te reizen”, verklaart Frank. Maar, zegt de rechter: “U bent niet gedwongen om zwart te reizen met de trein, of om gebruik te maken van de trein? Er waren immers talloze opties om op een wijze naar Roosendaal te reizen waardoor u hier niet hoefde te komen, toch?” De verdachte buigt z’n rug iets, weet dat de rechter hier ook een punt heeft.

De overige keren had Frank simpelweg geen geld, zoals hij eigenlijk z’n hele leven geen geld heeft. Hij wordt inmiddels begeleid door een bewindvoerder, ook aanwezig in de rechtszaal. “Frank heeft inmiddels nachtwerk in de kantine van een fabriek, dat gaat heel goed”, vertelt ze. Frank: “Dat vind ik heel leuk om te doen. Afwassen, broodjes maken, heel veel variatie. En het is drie uurtjes per nacht, wat ik fijn vind. Ik werk er zes of zeven dagen per week.” De bewindvoerder kijkt Frank aan, vraagt of ze ‘het’ mag zeggen. Frank knikt. “Frank is autistisch, heeft een laag IQ en heeft een stressstoornis. Er is veel gebeurd in z’n leven.”

Zij kan dan ook niet 100% garanderen dat alle zaken nu op tafel liggen. “Dat valt niemand echt kwalijk te nemen.” Voordat de bewindvoerder in beeld kwam, regelde Frank z’n eigen zaken. Dat heeft ‘m een schuld opgeleverd die ergens rond de 80.000 euro moet liggen. “Nu woont hij samen met z’n vriendin. Zij krijgen €40,- leefgeld per week.” De rechter kijkt vertederd naar Frank. “Dus jij werkt gewoon bijna elke dag? Dat lijkt me wel heel zwaar, toch?”, polst hij. “Ja, maar ik vind het heel leuk. Het is zwaar om ’s nachts te werken, maar ik slaap gewoon in de middag. Daarom is het nu ook zo vroeg voor me, drie uur geleden werkte ik nog.”

De officier van justitie kaart nog maar eens aan waarom het nodig is dat je betaalt voor je kaartje bij NS. “Maar ik kan je moeilijk een geldboete geven. De kans dat de politie dan toch over de vloer komt is erg groot, want die boete is niet te betalen, die zou €390,- per feit zijn. Ik wil je een werkstraf geven van 16 uur.” Frank toont zich tevreden. “Ik weet dat ik zoiets best kan regelen met mijn werk. Ik zal daar voor zorgen, zij kennen mijn situatie en weten dat ik daar nog dingen voor moet doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »