Arif kent de weg niet bij instanties

Arif kent de weg niet bij instanties

De 35-jarige Arif uit Rotterdam reisde tussen maart en september 2016 regelmatig zonder kaartje met de trein. Wat was er toch allemaal aan de hand?

Deventer, Almelo, Amsterdam, Eindhoven. ,,Vaak zie je bij notoire zwartrijders dat het min of meer dezelfde trajecten zijn. Waar ging u die periode allemaal heen?”, vraagt de rechter aan Arif. Deze kijkt zijn advocaat vertwijfeld aan, het liefste zegt hij zelf vandaag helemaal niks. De rechter is echter onverbiddelijk: ,,Daar kunt u best zelf antwoord op geven.” Arif kijkt zijn advocaat weer aan, deze knikt. ,,Ik had eh… wat ups en downs”, zegt hij haast fluisterend. ,,Maar waarom? Wonen daar vrienden? Familie? Een vrouw?” Arif kijkt weer vragend naar zijn advocaat. ,,Eh. Vrienden ja. Om te eten, drinken en slapen.”

De advocaat neemt het nu toch over en vertelt over de moeizame jaren die Arif doormaakt. Tot 2012 had Arif een vaste baan, maar daar heeft hij, onder zachte dwang, ontslag moeten nemen. Hierop ontving hij nooit een uitkering, Arif heeft twee jaar zonder inkomsten geleefd. Hij at en sliep gewoon her en der. Volgens zijn advocaat kon Arif zich moeilijk verstaanbaar maken en ontbrak het hem aan initiatief. Daardoor kreeg hij weinig voor elkaar. ,,Toen ik hem leerde kennen, hebben we eerst een uitkering aangevraagd en hebben we een huisje voor hem geregeld.” Even leek het beter te gaan, maar Arif kreeg te maken met een moeizame huisbaas, die alle post stal, waardoor Arif te maken kreeg met torenhoge boetes en dus schulden.

,,Arif heeft twaalfmaal aangifte wegens diefstal gedaan, maar er is nooit wat mee gedaan.” Het is duidelijk: Arif heeft flink wat beperkingen. Momenteel volgt hij een belangrijke cursus. ,,Over hoe ik met mensen om moet gaan. Hoe ik uit de schulden moet blijven. Hoe ik moet solliciteren. Hoe ik op eigen benen kan staan. Zelfredzaamheid, zeg maar.” De officier van justitie is hierdoor tamelijk verbaasd over het vrijwel lege strafblad van Arif. ,,Bij financiële problemen zie je vaak toch heel wat meer aantekeningen. Het uwe ziet er goed uit”, complimenteert hij. Normaliter zou hier een boete van tweemaal €130,- aan de orde zijn, maar een geldboete gaat bij Arif geen zoden aan de dijk zetten. Hij krijgt voor het zwartrijden een voorwaardelijke taakstraf van 16 uur. ,,Het belangrijkste is we u hier niet meer zien en dat u gewoon betaalt voor uw treinkaartje. Ik hoop dat u het geheel zelfstandig gaat redden allemaal, in de toekomst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »