Anita wil haar kinderen zien

De 33-jarge Anita uit Aarle-Rixtel is nogal hardleers en staat voor de zoveelste keer voor de rechter. Ze reist onophoudelijk met de trein, maar betaalt eigenlijk nooit voor een kaartje. Ditmaal zijn het acht zaken, vooral in Breda, Tilburg en Eindhoven. En hardleers? De kantonrechter zou haar vandaag zomaar drie weken gevangenisstraf kunnen geven. Dan heb je het bont gemaakt.

Anita heeft inmiddels zes kinderen en dat gaat niet goed. De advocaat van Anita noemt het ‘een probleemgezin’. Drie van de kinderen zijn al uit huis geplaatst en zij leven verspreid over Nederland, voor de andere drie kinderen is veel controle. Anita ontvangt leefgeld van haar bewindvoerder en er is afgesproken om de kinderen eens in de acht weken te mogen bezoeken. Dat vindt Anita echt veel te weinig, vandaar het vele zwartrijden.

,,Ze weet het, het is een keuze die ze maakt en zeker niet de slimste, maar haar kinderen gaan voor haar vóór. Een geldboete heeft bij Anita echt geen zin, een celstraf wil ik hier ook echt voorkomen. Hier moet daarom een werkstraf komen en die mag best flink zijn”, bepleit haar advocaat. Ze heeft in het verleden al regelmatig in de gevangenis gezeten, maar toen had ze nog geen kinderen.

,,Maar dit moet echt stoppen”, vindt de officier van justitie. ,,Ze zat al in een proeftijd, dus die waarschuwing heeft ze echt al gehad. Ik vind daarom dat ze een week de cel in moet. Daarnaast vind ik dat ze driemaal 30 uur moet werken. Dat is heel veel, maar het moet nu echt eens afgelopen zijn.” De advocaat vindt de zware taakstraf terecht, maar die week cel wil ze echt ter discussie stellen. ,,Want ze heeft nog drie kinderen waar ze voor moet zorgen. Dat is echt niet zo gemakkelijk.”

De rechter vindt dat ze wel ‘erg haar best doet’ om naar de gevangenis te gaan. Maar het gaat hier om kinderen, dus wil hij haar nog een aller- allerlaatste kans geven. Hij schrapt de celstraf. Daarom legt hij Anita niet 90, maar 120 uur werken op. Maar dit is wel echt de aller- allerlaatste keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »