Angelo voelde zich gezocht

Als de politie op 21 juli 2018 rond 5 uur ’s nachts een ronde rijdt in het centrum van Roosendaal, zien ze dat een man opgefokt naar hen kijkt. Als ze dichterbij komen, begint hij venijnige handgebaren te maken. Hij steekt twee middelvingers op, schreeuwt, scheldt en probeert vervolgens weg te lopen. De politie achtervolgt en weet hem in een hoek te drijven. Ze dreigen met pepperspray te spuiten als hij zich niet overgeeft. Dat negeert hij en dus wordt er gespoten. De man wordt vervolgens aangehouden en krijgt uiteindelijk een boete van 259 euro.

Dan de lezing van de 20-jarige Angelo uit Fijnaart. Hij is gaan stappen in Roosendaal, maar belandt in een schermutseling. Twee van zijn vrienden zijn erbij betrokken. In eerste instantie wil hij sussen, maar als hij daadwerkelijk een wapenstok van de politie in zijn rug voelt gaat hij weg. Wil er niet bij betrokken zijn.

Maar Angelo blijft politie voorbij zien rijden en krijgt het gevoel dat ze hem zoeken en opjagen. Als er wéér een politieauto langsrijdt, bijt hij van zich af. Angelo vertelt uitgebreid wat er vervolgens gebeurt. Een verhaal dat in grote lijnen overeen komt met dat van de politie. Slechts de interpretatie was anders.

Angelo vindt dat het allemaal wat te zwaar is aangezet. In het proces verbaal wordt gewag gemaakt van mensen bij een bushalte, om het onrustgevende karakter van het incident te versterken. Onzin, stelt zijn advocaat. ,,Ze keken er van een afstandje naar, je kunt niet zeggen dat dit voor onrust zorgde.”

Maar bovenal: ,,Dit is niet mijn normale zelf geweest, dit had zo nooit mogen gebeuren”, weet Angelo. De officier vindt dat de politie aardig coulant is geweest; de beledigingen zijn bijvoorbeeld niet meegenomen in de strafmaat. Maar, bepleit Angelo’s advocaat: ,,Hij kreeg een tik van een wapenstok en is weggegaan. Dat hij wat geagiteerd was, is te verklaren.” De middelvingers worden ook ontkend. ,,Het is nacht, het is donker en de politie komt aangereden. Dat lijkt me interpretatie, hij wilde gewoon niet dat ze achter ‘m aanzaten en maakte daar een handgebaar bij.” De officier en de rechter vinden het feitelijke gedrag van Angelo wel bewezen, maar besluiten het toch te laten bij een geheel voorwaardelijke boete van 250 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »