Andres worstelt met z’n jeugd

Andres worstelt met z’n jeugd

De 29-jarige Andres uit Breda maakte in 2015 regelmatig gebruik van de trein, zonder hiervoor te betalen. ,,En dat is nadien ook vaker gebeurd, daar moet ik eerlijk over zijn.”

Andres betuigt spijt en legt direct alles op tafel. Vandaag staat hij terecht voor in totaal negen zaken. ,,En binnenkort sta ik voor een zevental zwartrijdzaken voor de kantonrechter, het is inderdaad erg vaak gebeurd”, voegt hij eraan toe. Hij zit hier als recidivist, wil hij tot zijn eigen schaamte benadrukken.

Het zijn dan ook een flink aantal trajecten, waar Andres door de NS gesnapt werd. ,,Ik ging dikwijls naar een specialistische GGD in het oosten van Nederland. Ik kon dat in Breda in theorie ook ondergaan, maar ik prefereerde die plek”, legt Andres uit. Hij heeft een problematische jeugd gehad en heeft hier de laatste jaren in toenemende mate last van. ,,Tot voor kort kon ik prima mee in deze maatschappij, maar de laatste tijd werd dat lastiger. Het hindert me, hoewel ik intussen wel ben uitbehandeld.”

Momenteel heeft Andres een uitkering en zoekt hij werk buiten Breda. ,,Ik heb een justitieel verleden, heb meerdere malen vastgezeten en een veel te uitgebreid strafblad. Ik heb bestuurskunde gestudeerd, maar uiteraard word ik ook geGoogled.” Andres kent zijn biologische ouders niet en ook z’n adoptieve ouders ziet hij niet meer. ,,Ik wil weer investeren in de relatie met hen als ik weer helemaal boven Jan ben. Nu vind ik dat nog te vroeg.” Inmiddels put Andres veel uit het geloof; hij heeft zich aangesloten bij een Protestante Kerk in Rotterdam.

De rechter ziet dat er hierna zelfs nog twee zaken op het programma staan voor Andres, allen wegens zwartrijden. Hij stelt voor al deze zaken op één hoop te gooien. De officier merkt op dat het Andres ook niet gaat lukken het zwartrijden in de toekomst te voorkomen. Andres beaamt dat: ,,Maar dat betekent niet dat ik kansloos ben, ik werk hard aan mezelf.” In de tweede zaak gaat het om een bedrag van €1106,- aan niet betaalde kaartjes. De officier van justitie wil het met werkstraffen gaan doen en eist een totaal van honderd uur. ,,Ik heb het idee dat het Openbaar Ministerie goed rekening houdt met m’n persoonlijke situatie, daar ben ik dankbaar voor”, geeft Andres aan. ,,Ik betreur het simpelweg ten zeerste dat dit wéér een nieuwe regel is aan mijn strafblad.” De rechter maakt er een totaal van 88 uur van, Andres ondergaat het zonder mopperen. ,,Ik hoop dat ik mijn leven weer op de rit kan krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »