Als je zo hard rijdt, ben je je rijbewijs niet waard

Als je zo hard rijdt, ben je je rijbewijs niet waard

De 40-jarige Joris uit Roosendaal reed op 14 januari 2016 met een snelheid van 86 kilometer per uur. Op deze weg in Oudenbosch mag je echter maximaal 50 rijden. Hij ontkent deze forse snelheidsovertreding in alle toonaarden: ,,Iemand die zo hard en onverantwoord rijdt is zijn rijbewijs niet waard”, verklaart hij.

Nee, Joris kán niet zo hard gereden hebben. Onmogelijk. ,,Ik heb zelf twee kinderen en ook een stiefzoontje. Ik weet dus hoe onberekenbaar kinderen kunnen zich kunnen gedragen; ze schieten zo de weg op. Daar ben ik me altijd zeer bewust van”, legt hij uit. De auto waarin Joris reed is niet de zijne, maar van zijn ex-schoonmoeder. ,,Zij kreeg de boete natuurlijk in huis en belde me geschrokken op, ook voor haar was het ongeloofwaardig dat ik zoveel te hard gereden heb.” Joris zit momenteel in de schuldsanering en ook dat is een reden dat hij op zijn verkeersgedrag let. Het spannende vandaag is ook dat zijn rijbewijs op het spel staat. ,,Want je krijgt ook nog een aantekening op je justitiële documentatie. Ik zit juist volop te solliciteren op een baan in de transport, dus deze zaak is voor mij wel een hele vervelende. Want nogmaals: het kán gewoon niet.”

Joris heeft nauwelijks inkomen. Met zijn gezinnetje ontvangt hij zo’n 1400 euro per maand aan toeslagen. De uitgaven zijn echter 1500 euro, dus er is geen vetpot.

Hij schetst de verkeerssituatie, zoals hij het beleefd heeft. Hij kent de weg waarop hij deze snelheidsovertreding gepleegd zou hebben maar al te goed. ,,Daarnaast rijd ik altijd met de TomTom aan, die me keurig waarschuwt wat de maximumsnelheid is op de betreffende weg waarop ik rijd. Op die specifieke weg is het gewoon uitgesloten dat ik te hard gereden heb.”

Maar ja: hij is simpelweg geflitst. En dus heeft de officier van justitie geen twijfel of dit feit daadwerkelijk gepleegd is. ,,Want met ‘het kán niet’ kan ik ook niet zoveel. U geeft me geen argumenten.” Een geldboete laat hij zitten, er volgt een werkstraf voor Joris. ,,Weet u. Ik geef toe, ik ben geen modelrijder. Maar dit? Nee… Nee”, schudt hij teleurgesteld het hoofd. De rechter kijkt Joris streng aan. ,,Ik wil u inderdaad een werkstraf opleggen van 20 uur, er is gewoon onomstotelijk bewijs.” Joris vindt dat de rechter niets doet met zijn ‘talloze argumenten’. ,,Maar dat zijn geen argumenten, dat zijn gevoelens. ‘Zoiets doe ik niet’ is voor mij echt onvoldoende.” Tot teleurstelling van Joris sluit de rechter de zaak: 20 uur werkstraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »