Als de boa niet wijs is, moet u dat zijn

De 24-jarige Anouar uit Etten-Leur parkeert op 3 februari 2017 zijn auto op een plek waar dat niet mag: vlak voor zijn werk in Breda. Hij moet even naar binnen om een boodschappenlijstje op te halen en dat duurt hooguit enkele minuten. Hij wordt direct door een buitengewoon opsporingsambtenaar op de bon geslingerd. Anoua haalt zijn schouders op en negeert de situatie; hij ziet het gebeuren en weet dat het terecht is. De dienstdoende boa is hier niet van gediend en loopt achter hem aan en vraagt het identiteitsbewijs van Anouar.

,,Op een hele onprettige en dwingende manier. Ik zou hem zwaar beledigd hebben, maar ik liep gewoon weg.” Plus, zijn legitimatie ligt nog in de auto en daarheen gaan is nu ook weer niet de bedoeling, waarop Anouar zijn postcode geeft. ,,Mijn nummerplaat is gewoon na te trekken, dus dat lijkt me ruim voldoende. Ik heb verder niets geweigerd of moeilijk lopen doen”, stelt hij. Want daar staat hij om terecht: hij voldeed niet aan de identificatieplicht. ,,Volgens het proces verbaal vraagt die boa tot tweemaal toe om je legitimatie. Waarom geef je deze dan niet gewoon?”, vraagt de officier van justitie zich af.

Volgens Anouars advocaat moet er wel iets aan de hand zijn als je je moet identificeren. ,,Deze boa was direct geïrriteerd. Anouar heeft zijn postcode zeker tweemaal gewoon gegeven.” De boa voelt zich volgens het proces verbaal geschoffeerd. Afficheert zichzelf zelfs als ‘slachtoffer’, want de discussie liep vervolgens hoog op. ,,Ik vind dit gewoon een kwestie van communicatie. Hij mag best naar zichzelf kijken. De boa moet helder zijn. Uitleggen wat er aan de hand is. Hier wilde hij zich gewoon laten gelden.” Anouar betaalt de parkeerboete gewoon, want deze is terecht. De 90 euro boete voor dit feit weigert hij.

De officier wil de boete gewoon handhaven, de rechter heeft wel begrip voor Anouars standpunt en maakt er een voorwaardelijke boete van 90 euro van. Hij vindt dat Anouar toch anders had moeten reageren. Want: ,,Als de boa niet wijs is, moet u het wel zijn.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »