Met de aanhangwagen 131 kilometer per uur

Met de aanhangwagen 131 kilometer per uur

De 42-jarige Ömer uit Utrecht rijdt ’s morgens op 8 oktober 2016 bij Roosendaal met een snelheid van 131 kilometer per uur over de snelweg. Hij heeft echter een aanhangwagen mee, dus begaat hij wel degelijk een snelheidsovertreding. Met een aanhangwagen mag je immers maximaal 90 kilometer per uur rijden.

Eerder gebeurd

Te hard rijden: dat is Ömer al eens eerder overkomen. Toen kreeg hij €610,- boete, wat gelijk ook duidt op een niet geringe overtreding. Maar bij deze zaak heeft hij verzet ingediend. ,,Waarom laat u deze zaak precies voorkomen? U erkent de overtreding immers?”, vraagt de rechter zich af. De aanhangwagen was van een verhuurbedrijf, de boete is naar hen verstuurd. Het verzet zat ‘m dus vooral in het feit dat die boete niet rechtstreeks aan hem gericht was. Ömer reed zo hard omdat hij z’n gehuurde aanhangwagen tijdig bij het verhuurbedrijf moest inleveren en dat zou nogal nauw luisteren.

Wet is wet

Hij was zich ook niet bewust dat er een maximale snelheid gold met aanhangwagen. ,,Er hangt u twee maanden rijontzegging boven het hoofd, realiseert u zich dat?”, vraagt de rechter. ,,Tja, ach, wet is wet”, zegt Ömer gelaten. Zo’n rijontzegging zou vervelend zijn. Voor zijn werk rijdt hij auto’s voor de keuring naar de garage, dus het rijbewijs is essentieel voor al zijn werkzaamheden. ,,Het is ook niet expres gegaan, je mag daar immers gewoon 130. Ik heb er gewoon niet bij nagedacht”, vertelt hij. ,,Als je 130 kilometer per uur rijdt met een aanhangwagen voel je wel dat je te hard rijdt. Dat gaat toch ontzettend schommelen, je merkt toch aan alles dat het onverantwoord is?”, vindt de rechter. Ömer haalt z’n schouders op en lijkt niet de behoefte te hebben hierover in discussie te gaan: ,,Tja. Wet is wet.”

Uitspraak

De officier van justitie ziet geen reden af te wijken van de norm. ,,41 kilometer per uur te hard is niet niks. Als u niet leert van uw fouten, dan werkt een boete klaarblijkelijk niet. Dus zou ik u twee maanden rijontzegging en een boete van €760 euro moeten geven. En dat ga ik dan ook doen.” Dat Ömer dan in de problemen komt op z’n werk: dat is nu z’n eigen probleem, voegt ze eraan toe. Ömer hoort het gelaten aan. ,,Wet is wet”, mompelt hij. De rechter is schappelijk en schrapt de twee maanden rijontzegging. Hij maakt daar een voorwaardelijke straf van, in de hoop dat hij ditmaal wel leert van z’n fouten. Ook dat vindt Ömer prima. Want, zo redeneert hij voor een vierde maal: ,,Wet is wet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »