Ronde van de Leren Zool is een zeer welkome afwisseling voor jeugdwielrenners

RIJEN – ,,Dit was een mooie, loodzware koers van hoog niveau”, hijgt Jens Dekkers (12) uit IJzendijke nog na. De zoon van oud-wielrenner Hans Dekkers won zondag in jeugdcategorie 5 De Ronde van de Leren Zool in Rijen. 

Een parcours van 1,2 kilometer, door de Rijense straten. Voor veel jeugdige renners een bijzonder fijne aanvulling op hun wekelijkse tour door Nederland. Dikwijls rijden zij op clubparcours, of in kale buitengebieden. ,,Hier is een plein met muziek. Die combinatie is heel tof. Dit is meer een feestje en er is ook veel meer publiek”, zegt Imke Menting (14) uit Apeldoorn. Zij en haar twee broertjes rijden iedere week wel ergens in Nederland. Haar moeder Geerke sluit zich hierbij aan. ,,Dit voelt als een criterium, een rondje om de kerk. Dat sterft in Nederland meer en meer uit; de clubparcours zijn natuurlijk veiliger en eenvoudiger om te organiseren. Maar hier laat de organisatie aan het grote publiek zien: jeugdwielrennen bestaat ook.” 

Horecaplein

Op dat horecaplein houdt Remco van Loon van de organisatie alles goed in de gaten. Hij wijst naar het lange, geasfalteerde stuk van de Schoutstraat en De Wittstraat, waar ook start en finish liggen. ,,Dit is het stuk waar je de koers kan maken, maar er is tegenwind. Dat is een leuke moeilijkheidsgraad.” Deze middag is er entertainment op het plein. Een DJ van Gotcha en zanger Evert van Huygevoort staan op het programma. ,,En we zenden de Formule 1 uit op een groot scherm. Ik verwacht dat het hier wel volloopt. We merken sowieso dat het evenement leeft in het dorp.” 

De wielrennende jeugd is sowieso enthousiast. Jens Dekkers looft vooral de route. Een lang stuk asfalt waar je tempo kan maken. Op de hoek van de Catsstraat en de Heikantstestraat liggen plots klinkers in de bocht. Iets verderop, de Grotiusplantsoen, liggen ook klinkers. Het vereist technische vaardigheden. ,,Je stuitert daar. Het is zaak om tempo te blijven maken, hard te blijven rijden. Dan kun je verschil maken. Dat deed ik, met een paar anderen. Zo maakten we de koers samen zwaar”, blikt hij terug op 17 rondes. ,,Wat dat betreft vind ik een stratenparcours zoals dit echt het leukste.”

Buurtgenoot

Op die hoek van de Catsstraat maakt Kim van Dongen met haar dochter Annabel uit Gilze filmpjes van de voorbijrazende Stijn (12). ,,Ik vind de Ronde van de Leren Zool echt zo leuk. Normaal gaat mijn man met hem mee, maar ditmaal was het fijn in de buurt. Stijn is meer een veldrijder, maar hier geniet hij ook van. Tussen de huizen en avontuurlijk. Echt een heel leuk evenement.” Iets verderop staat Marten Bogaers (79) naar de voorbijflitsende kinderen te kijken. Hij woont hier in de buurt. ,,Ik kom ieder jaar een kijkje nemen. Ik hou van sport, ik kijk er graag naar. Dan is het toch leuk dat zoiets in jouw buurt plaatsvindt?” 

Ook Van Loon is tevreden. Dit evenement staat en heeft zich een plekje verworven op de wielerkalender. ,,We hopen ons vooral als evenement verder te ontwikkelen en dat volgend jaar weer uit te breiden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »