BredaVandaag: Anekdotebundel Perrongeluk loopt als een trein

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/2013-08-08/anekdotebundel-perrongelukken-loopt-als-een-trein

BREDA – Meestal hoeft een treinreiziger maar even te wachten op de trein. Om de reiziger heen is van alles aan de hand. Soms wordt het opgemerkt, soms niet. Een schoen die verloren wordt, een geldbiljet dat gevonden wordt. Een dronkaard die tegen een paal op loopt. Het zijn momentopnames, weg voordat een mens daar erg in heeft. Maar niet voor Steven van Beek (32). Van Beek werkt in een stationswinkel, schrijft over die momentopnames – hij noemt ze ‘perrongelukken’ -en heeft daar vorige maand een boekje over uitgegeven.

“Je maakt in mijn soort werk altijd wat mee”, legt Van Beek uit. “Achter de kassa heb je het soms heel druk, maar soms heb je niets te doen. Je ziet daardoor alles wat er gebeurt op het station. Dat zijn soms hele grappige dingen. Ik denk dat iedereen die een grote klantenkring heeft dat wel herkent. Je praat daar wel over met collega’s, maar het beeld vervaagt ook heel snel.” Daarom is Van Beek begonnen met het plaatsen van korte verhaaltjes op zijn persoonlijke Facebook.

“Dat ben ik gaan doen zonder dat ik me realiseerde dat dat grappig zou kunnen zijn, maar toen vonden veel mensen het leuk. In november ben ik daarom de Facebookpagina Perrongelukken begonnen en inmiddels zit ik al op tweeduizend likes. Mensen blijven ook fanatiek, viel me op.” Toen hij in maart geinterviewd werd door BN de Stem kwamen meer mensen naar hem toe met de vraag hoe ze die verhalen toch konden volgen. “Mijn eigen ouders hebben bijvoorbeeld ook geen Facebook. Dus ik kwam op het idee om een boekje uit te geven.”

Dat was een geslaagd idee. Het boekje, dat in eigen beheer is gedrukt en uitgegeven, is inmiddels 250 keer verkocht. Van de eerste druk resteren er nu nog 50, die voor een tientje over de toonbank gaan. Het boekje, genaamd Perrongelukken, is gevuld met de leuke dingen, grappige gebeurtenissen, verbazingwekkende situaties die Van Beek meemaakt. “Maar ook met dingen die een beetje vervelend kunnen zijn. Dat hoort er nu eenmaal bij, want ook dat maak je mee. De uitdaging is om zulke gebeurtenissen toch leuk op te schrijven, met een beetje zwarte humor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate ยป