Nog niet eens zo gek lang geleden was religie het antwoord op alle vragen. God had de Aarde geschapen, Zijn zoon stierf voor onze zonden, afijn, het bekende verhaal. De filosofie en de wetenschap hadden echter een hele andere kijk op de wereld. Ze dachten na, onderzochten, maakten berekeningen en kwamen tot hele andere inzichten dan tot dan toe aangenomen. In eerste instantie werden deze mensen verketterd, maar heel langzaam werd er meer en meer naar hen geluisterd, omdat ze nu eenmaal onweerlegbaar bewijs hadden. Zo verloor de kerk haar absolute aanzien in De Waarheid. De wetenschap werd meer en meer de nieuwe norm. Het is een stukje geschiedenis in een uiterst simplistische notendop.
Zusjes Van Lexmond
Ik dacht daaraan toen ik een ouderwetse Twitter-ophef zag. De zusjes Van Lexmond maken reclame voor cosmeticafabrikant Rituals. Hoe kán dat nou, vroeg de Twitteraar zich af. De zusjes geloven dat de maan een enorme invloed heeft op ons leven hier op aarde. De bestorming van het Capitool in de VS was te wijten aan de stand van Mars. Oftewel, een alternatieve ideologie. Een niet-wetenschappelijke theorie. Oftewel: wappies. Rituals moest zich schamen zich in te laten met deze dames, vond de Twitteraar. Ze zouden alleen mensen in moeten zetten die voldoen aan de norm en zich voorál niet uitspreken dat zij iets anders geloven. Rituals bond in, hoewel ze zich wel verdedigden: een Maankalender paste immers prima binnen hun merk.
Alles dat onverklaarbaar is, is per definitie niet waar
Gek is dat. De wetenschap is de nieuwe norm; alles dat onverklaarbaar is, is per definitie niet waar. Alles dat niet gestaafd is met wetenschappelijke feiten, is onzin. Terwijl we allang weten dat feiten multi interpretabel zijn en dus op verschillende wijzen uit te leggen zijn. De religie herbergt natuurlijk iets razend interessants. Er is meer tussen hemel en aarde en dat is een wetenschap die haast overal ter wereld nog steeds aangehangen wordt, behalve in West-Europa. Het is niet uit te sluiten dat de maan inderdaad een enorme invloed heeft op ons leven hier op aarde. Sterker nog: die kans is flink groot, maar de theorie van de zusjes Van Lexmond is niet wetenschappelijk te verklaren. En dus zijn ze persona non grata in de reclamewereld. Omdat ze ‘onzin’ praten. En dat is ‘gevaarlijk’.
De wetenschap is ontstaan omdat zij vragen stelden. Ze twijfelden over van alles en nog wat. De aarde is niet plat, maar rond. De zon draait niet om de aarde, maar de aarde draait om de zon. Zo heeft het ons enorm veel gebracht, in zoveel facetten. Het heeft ervoor gezorgd dat de mensheid stappen kon zetten en dat door vooral vragen te stellen. En waarschijnlijk en hopelijk, ik weet het niet, is dat nog steeds de motor van de wetenschap. Maar de aanhang, die blind geloven in de wetenschap en slechts datgene voor waarheid aannemen dat de wetenschap ons vertelt, is het probleem. Zij twijfelen namelijk niet. De wetenschap is de absolute waarheid en datgene dat niet verklaarbaar is, bestaat ook niet. Terwijl je weet dat de kosmos niet alleen bestaat uit eentjes en nulletjes.
Wat we van de kerk kunnen leren
De kerk is nooit helemaal weggegaan, maar wel flink gereduceerd. Het instituut speelt geen enorme rol meer. Je zou kunnen stellen dat dat te wijten is aan hun arrogantie. Kunnen stellen dat zij zich te lang vasthielden aan het eigen gelijk. Aan het eigen geloof. Dat gevaar is nu terug, maar dan bij hen die heilig geloven in de wetenschap en daardoor een soort tunnelvisie krijgen. Zij reduceren de andersdenkenden, de mensen die alternatieve theorieën hebben over bijvoorbeeld de medische en natuurkundige wetenschap tot wappies. Dat wordt nog eens gelogenstraft, het is juist goed de mind open te houden. Want er is meer tussen hemel en aarde, dat tot in de eeuwigheid onverklaarbaar zal blijven. En die wetenschap is misschien wel het allermooist.
Waardeer dit verhaal! (Of steun me door een abonnement te nemen)