Twijfel opent alle deuren naar de uiteindelijke waarheid

Al jaren een droom: ik wil columnist worden. Mijn mening onderbouwd en waar mogelijk met de nodige humor scherpzinnig opschrijven en zo náám maken. De nieuwe Jan Dijkgraaf, Stella Bergsma, Ebru Umar, Marianne Zwagerman, Sander Schimmelpenninck of Özcan Akyol worden. Nu ben ik Steven van Beek, die jongen van de Perrongelukjes. Jongens, dat was weliswaar leuk, maar ik moet ook dóór!

Er speelt echter één flink nadeel: ik heb geen echte mening. Ik twijfel altijd, over alles. Een goed columnist heeft dat niet. Die vindt ergens en overal wat van. Ja, oké, ik vind Maurice de Hond de grootste zak hooi van Nederland, Dilan Yeşilgöz nu al een waardeloze minister van justitie, Mattijs Manders een volstrekt incompetente NAC-directeur, de VVD een verschrikkelijke partij vol pseudo-Frank Underwoods, dit kabinet gedoemd tot mislukken en het trio Thierry, Gideon en Freek een stel kwaadaardige fascisten. There, I said it. Maar verder?

Hugo

Vind ik jammer. Ik wil ook wat vinden. Me vast kunnen bijten in een onderwerp en daar een dwarse en stoere, op het oog choquerende mening over vormen. ,,Hugo de Jonge is een nazi!!!” roepen, omdat dat gewoon kei-stoer is en dat schrikeffect doet het goed op de sociale media. Dat onderbouw ik dan met onderbuikargumenten die geen hout snijden, voeg daar beladen termen als ‘apartheid’, ‘discriminatie’ en ‘nieuwe joden’ aan toe en ik ben verzekerd van een retweetkanon van heb ik jou daar. Tjakka en hoera!

Maar ja. Dan twijfel ik weer hè. Hugo zal toch wel z’n best gedaan hebben? Goed, niet al z’n keuzes waren, achteraf, even sterk, zou je kunnen zeggen. Maar qua intentie zal ie het toch wel zo goed mogelijk hebben willen doen? Op politiek niveau spelen er meerdere belangetjes en daar moet ie dan een of andere middenweg in zien te vinden. Ga ik weer, met m’n nuances. Ik ben wederom met het grootste gemak te overtuigen om anders naar zaken te kijken. Ik vind Hugo uiteraard geen nazi, maar eigenlijk gewoon een toffe peer die die shizzle toch maar even zo goed en zo kwaad als het kon geprobeerd heeft in goede banen te leiden.

Herijken

Misschien is dat wel mijn makke, of zou je het juist als een kracht kunnen zien? Ik probeer mezelf dagelijks te herijken. Eigen overtuigingen zijn een groot goed, maar die blijven enkel overeind staan als je de dialoog blijft aangaan en daar sterk in blijft staan, zonder waardeoordeel naar de ander. Idealiter overtuig je de ander, of overtuigt de ander jou. Daar ligt vervolgens de enige en voornaamste winst; elkaar overtuigen in plaats van vast te blijven houden aan je eigen marginale gelijk. De kracht zit ‘m in het collectief, dat ooit is ontstaan vanuit het individu. Ook een collectief kan fout zitten, maar dit komt uiteindelijk altijd uit. Omdat de werkelijke werkelijkheid altijd boven komt drijven.

Maar ja. Misschien denken de meeste mensen er wel zo over. Hoor je alleen de extreme meningen, die de nuance doen verwateren. Misschien dwarrelen extremiteiten wel eenvoudiger in de hersenpan dan de rede, die veelal als ‘saai’ wordt aangemerkt. En dat kun je toch niet gebruiken als columnist. Ergerlijk, want toch wil ik het worden, al is het alleen maar om deze boodschap uit te dragen. Nou ja. Dan maar wat minder retweets.

Waardeer dit verhaal! (Of steun me door een abonnement te nemen)

Totaal: € -

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »