Zwemmen er straks otters door de singels?

Zwemmen er straks otters door de singels?

BREDA – De eerste bevers zijn al gesignaleerd in de Mark, in de Vierde Bergboezem. Grote kans dat de dieren straks door de singels in Breda zwemmen, om op die manier de oversteek van noord naar zuid te maken. Op korte termijn is dat realistisch. En voor de lange termijn? ,,We zouden het mooi vinden als straks ook bijvoorbeeld otters diezelfde oversteek maken”, zegt ecoloog Wouter Schuitema van de gemeente Breda. In de centrums van Groningen en in Londen leeft het dier ook, dus waarom in Breda niet?

De vergroening van de stad is ‘sinds de vorige coalitie’ gaande. ,,Ieder plekje waar het mogelijk is, willen we iets met groen doen”, legt Schuitema uit. Collega Rombout van Eekelen: ,,Binnen de singels is dat lastig. De historische binnenstad kun je logischerwijs niet zomaar aanpassen.”

Die politieke keuze is goed te zien in de Haven, waar de Prinsenkade vooral stads aandoet. ,,In die muur kan geen groen groeien. Op plekken die we later gerealiseerd hebben, is dat groen veel meer aanwezig.”

Wat belangrijk is, vinden de twee: niet alleen de natuur de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen in de stad, maar dit ook vooral laten zien. Zaterdag werd al een kunstwerk geopend aan de J.F. Kennedybrug, dat vleermuizen signaleert. ,,Als straks die otters en bevers door de Singels zwemmen, willen we daar ook iets mee doen.” De mensen gewag maken van hun aanwezigheid.

Ten noorden en ten zuiden van Breda liggen fraaie natuurgebieden. Tot voor kort lag de stad eigenlijk in de weg voor de dieren om een oversteek te kunnen maken. Dat moet veranderen. Veroorzaken die voorbijtrekkende dieren geen overlast? ,,De kans dat de dieren tunnels gaan graven of aan land gaan en bomen om knagen is te verwaarlozen. Buiten de stad is dat voor hen veel interessanter.”

Immers: de singels hebben betonnen kades. Waterschap Brabantse Delta is volop bezig met de waterveiligheid en de versterking van de waternatuur. En bevers kúnnen een bedreiging zijn voor die veiligheid. ,,Ze graven holen in dijken, die wij daarna repareren. We hebben een beverprotocol. Dat leest voor hoe hij dat zo min mogelijk kan doen en laat plekken zien waar hij zijn gang kan gaan”, legt Peter van den Bosch van Brabantse Delta uit. Het is een kwestie van monitoren, in de gaten houden. Een doorgang door de stad betekent een vergroting van het gebied waar de dieren leven; ten zuiden van Breda zijn nog geen bevers. ,,Het is wel goed voor de biodiversiteit, dus ik snap de wens wel.”

Het voordeel van de waterdieren: ze brengen het water in beweging. Veroorzaken stroming. En: ,,Hun aanwezigheid laat ook zien dat het water schoon is.” Met als bijkomend voordeel, wellicht: de onderwaterwereld komt tot leven. ,,Dat is niet zozeer ons doel, maar zoiets ontstaat natuurlijk wel. En als die vissen inderdaad komen, moet je ook nadenken hoe je dat laat zien. Daar zijn ze bijvoorbeeld in Leiden al mee bezig”, wijst Van Eekelen op het project Onder Water in Leiden. Wanneer de otter verwacht wordt? ,,Dat is niet belangrijk, een otter laat zich niet leiden. Het gaat ons om de waterkwaliteit, om het faciliteren van natuur”, besluit Schuitema.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven