Zusters weer thuis in Huize Liesbosch

De vijftien laatst overgebleven Kleine Zusters van de Heilige Joseph zijn weer thuis, in Huize Liesbosch. “Toen die 18e mei bekend werd, heb ik daar wel echt naartoe geleefd”, aldus Zuster Lamberta, die enthousiast is over de metamorfose van het klooster.

Terug in de tijd. Op 19 december 2014 moeten de Zusters in allerijl Huize Liesbosch verlaten. “Er was asbest gevonden. We kregen drie uur de tijd om onze spullen te pakken”, kan Lamberta zich nog goed heugen. De Zusters verhuizen tijdelijk naar zorgcentrum Haga, aan de Heilaarstraat. Huize Liesbosch onderging een ingrijpende renovatie.

De nieuwe omgeving was wennen voor de Zusters. De kamers waren ook beduidend groter dan dat ze gewend waren. “In Huize Liesbosch waren onze kamers 6m2. In de jaren ’70 sliepen we daar nog met z’n drieën in.” Hoewel zij het goed naar de zin hebben op de andere locatie, willen ze wel zo snel mogelijk terug naar het Liesboschklooster. Daar wacht hen een nog grotere kamer, tot wel 90m2. “Het is prachtig. Er komt veel zon bij me binnen en ik heb de ruimte om te schilderen, te mediteren en te bidden . Het is een beetje wennen. Als de ramen gesloten zijn, is het hier muisstil en hoor je de A58 niet”, legt Zuster Lamberta,  de voormalig overste van de groep uit. De 99-jarige Zuster Benedicti zit gekluisterd aan haar rolstoel en ondervindt dan ook nog geen meerwaarde aan deze flinke appartementen. “Ik denk dat ik m’n kamer soms ga verhuren aan mensen die een feestje willen geven. Daar vraag ik dan huur voor, wat ik doneer aan goede doelen”, grapt ze. Eigenlijk zouden de Zusters al op 1 april jongstleden verhuizen, maar de veiligheidsmaatregelen waren toen nog niet perfect op orde. “Dat was pijnlijk voor de Zusters. Maar zij verdienen het om in alle rust, zonder zorgen te kunnen leven. Nu voldoet het gebouw aan alle eisen”, legt Thebe-manager van Huize Liesbosch Carla Lardee uit. Zuster Lamberta heeft daar alle begrip voor. “Wij zijn een uitstervende groep en het klooster blijft voorlopig wel bestaan. Ik wil het leefbaar houden, zodat hier later ook iemand anders in kan wonen. Mijn appartement is nu gezellig ingericht, met meubels van inmiddels overleden Zusters.” Woensdagmiddag gaf provinciaal overste Esther Geertsma nog een toespraak aan de vijftien dames. “Dat was erg fijn. Zij heeft het voor elkaar gekregen dat wij hier als hechte groep mogen genieten van onze oude dag, daar zal ik ‘r altijd dankbaar voor blijven.”

Kader:

Huize Liesbosch ligt aan de A58, tussen Breda en Etten-Leur. Het kasteel werd in 1830 bewoond voor een hooggeplaatste militair. In 1879 werd het gebouw omgedoopt tot een luxe hotel, die goed bereikbaar was met de stoomtram. In 1904 werd Huize Liesbosch gekocht door de Sint-Martinusparochie van Princenhage, zodat de Benedictinessen van het Heilige Sacrament er konden wonen. Er werd een kapel aan het kasteel gebouwd, maar in 1910 kwam het klooster leeg te staan. In 1912 kreeg het gebouw een nieuwe functie en werden er priesters opgeleid. In de Tweede Wereldoorlog werd Huize Liesbosch gevorderd door de Duitsers, na de oorlog keerden de geestelijken terug en werd begonnen met verbouwingen. In 1971 kreeg het haar huidige bestemming: het werd een zorg- en rusthuis, gerund door de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. In 2010 werd het klooster omgebouwd tot een regulier zorgcentrum, maar provinciaal overste van de Kleine Zusters, Esther Geertsma, bedong een permanent verblijf van de overgebleven zusters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »