Zundert gaat voor glasvezel

RIJSBERGEN – ,,Dit zou een flinke extra zet betekenen voor de totale Zundert BV”, noemt wethouder Patrick Kok het. De gemeente heeft in het bedrijf e-Fiber een partner gevonden om glasvezel in de gehele gemeente en de buitengebieden uit te rollen. Het bedrijf is er klaar voor, Kok noemt het project nu-of-nooit. Vanaf 30 september start er een animocampagne onder alle inwoners, waarbij minstens dertig procent van de huishoudens positief moeten stemmen om tot uitvoer te komen.

De contracten tussen de gemeente en e-Fiber werden donderdagmiddag getekend bij Weerijs Melkvee, bij melkveehouder Will Vermeeren thuis. Het bedrijf ligt flink afgelegen en kent daardoor traag internet via de telefoonkabel. Een blinde vlek en daarmee ‘exemplarisch’, noemt Kok het bedrijf. ,,Voor de bedrijfsvoering, voor het gezin. Voor ons als gemeente is het de ambitie om het buitengebied en ook de kernen te verglazen. Het is alleen maar goed voor onze economie.” Vermeeren staat met zijn bedrijf dag en nacht in contact met het internet. De data omtrent zijn koeien worden automatisch naar Duitsland verzonden. ,,Vooral ’s avonds is het een ramp, als mijn gezin Netflix wil kijken of op een andere wijze gebruik wil maken van het internet.” Want de monitoring van zijn koeien en daarmee het verzenden van data via de kabel neemt alleen maar toe. Voor het bedrijf is glasvezel derhalve een must.

Directeur Eric Vos van e-Fiber wijst op de toenemende druk op de kabel. ,,De techniek ontwikkelt zich, we verlangen steeds meer. Bijna alles staat in verbinding met internet, maar de huidige bekabeling kan dat niet aan. Glasvezel zorgt ervoor dat we er weer tegenaan kunnen, dat we klaar zijn voor de toekomst.”

De aanleg van het glasvezel is een flink project, benadrukt Vos. ,,We willen het goed aanpakken, zodat de straat maar één keer open hoeft. Als de dertig procent gehaald wordt, krijgt ieder in de meterkast een aansluiting. Glasvezel verzekert van snel internet, ongeacht veelvuldig gebruik door je buren.”

Op 30 september krijgt ieder in de gemeente een brief met informatie over het glasvezel. Bovendien komen er nog informatieavonden. Eind januari wil e-Fiber weten wat de stand van zaken is, om bij groen licht begin februari met aannemers om tafel te gaan. Half maart zou dan de aanleg moeten starten. In juli of augustus 2021 zou de glasvezel er vervolgens moeten liggen. ,,Maar dat is de meest ambitieuze planning”, benadrukt Kok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »