Zundert in ban van zomerkoninkje

Zundert in ban van zomerkoninkje

ZUNDERT – De Aardbeienfeesten in Zundert zijn traditiegetrouw de start van het nieuwe aardbeienseizoen. Het is ook de aftrap van het corsoseizoen: in CultuurCentrum Zundert waren dit weekend voor het eerst de maquettes te zien van de twintig buurtschappen.

Vroeger. Vroeger waren de Aardbeienfeesten nog gewoon een kermis. Inmiddels is dat slechts een onderdeel en draait het om de vrucht waar deze hele omgeving zo bekend om staat. Want, zo verklaart voorzitter van de winkeliersvereniging Frank van de Klundert: zo’n 80% van de aardbeien die in Nederland verkocht worden komen uit deze contreien. En dus zijn het aardbeien die de klok slaan. Los, maar ook in allerlei taartjes en gebakjes. De Vlaamse TV-kok Roger van Damme vertoonde zondagmiddag zijn aardbeienkunsten voor brasserie Van Gogh in de Molenstraat, samen met aardbeienkoningin Ruby Sonnemans.

De Zundertse Piet Boot kan zich nog goed heugen dat hij vroeger in de weekenden aardbeien plukte om genoeg geld te hebben voor de kermis. ,,Aardbeienplukken was eigenlijk het enige werk dat je in je jeugd kon doen hier.” Hij constateert dat de feesten elk jaar iets drukker en groter worden. Hij kan het weten, hij heeft nog geen enkele editie gemist.

Ook Marie Michielsen, Toke Jansen en Nellie Zagers zijn grootgebracht met de aardbei. ,,Op school kregen we ‘s zomers zes weken vrij, maar dan werd er wel verwacht dat we aardbeien gingen plukken op het land.” Ze struinen nu met veel plezier rond op de Aardbeienfeesten. Dat begon in de vroege middag al, toen harmonie Nut & Vermaak hen al musicerend een aardbeiengebakje aanbood. ,,Dat is traditie, ze komen elk jaar bij ons zorgcentrum. Het is mooi dat de aardbei echt centraal blijft staan en de connectie met het Corso is erg goed.”

Die link met het Corso is er inmiddels al zo’n vijftien jaar. PR-man Ad Boemaars van het Corso: ,,Vroeger zagen de buurtschappen pas op de dag van het Corso zelf elkaars wagens. Alles ging in het diepste geheim. Maar juist door het wel aan elkaar te tonen gaat het niveau omhoog. Nu helpen we elkaar ook meer waar nodig.” Sinds zaterdagmiddag staan alle twintig maquettes van de diverse buurtschappen opgesteld in CultuurCentrum Zundert. Voor de ingang staan de hele dag lange rijen nieuwsgierigen te wachten. ,,Het is de warming-up voor het Corso. Mensen kunnen nu al een pooltje invullen over de eindklassering straks en meer informatie over het aanstaande Corso vergaren. Op dit soort momenten proberen we ook nieuwe vrijwilligers te werven.”

Maar, het meest centraal op de feesten: dat blijven de aardbeien. Om de kas te spekken mag buurtschap De Berk jaarlijks de zomervrucht verkopen. Dat doen ze met vijf stands. ,,De twee bij de uitgangen lopen aan het einde van de dag het beste, maar veel bezoekers halen ook ‘s middags een bakje om in het zonnetje op te peuzelen”, weet Jeannette Mathijssen van het buurtschap. ,,De aardbeien zijn vanmorgen en gisterenavond geplukt, verser kunnen ze dus haast niet. We doen dit nu vijf jaar, het begint traditie te worden en mensen verwachten inmiddels dat wij ze aanbieden.” Hoeveel ze verkopen? ,,We hebben drie pallets staan.” Wat neerkomt op ruim drieduizend doosjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate ยป