‘Zonnepanelen prima, maar dan wel in overleg’

‘Zonnepanelen prima, maar dan wel in overleg’

HOOGE ZWALUWE – ,,We willen hetzelfde, maar ik stel vragen bij de manier waarop het nu gaat.” Leen Kalkman uit Hooge Zwaluwe toont zich kritisch over de te naderende zonneparken in de gemeente Drimmelen. Hij vreest dat de plannen ten koste gaan van de biodiversiteit in het gebied.

Hij organiseerde vorige week een voorlichtingsavond in De Zonzeel in Hooge Zwaluwe. Hier kwamen zo’n 120 mensen op af. Hij is voornemens een stichting te starten. ,,De plannen worden zo slecht gecommuniceerd, niemand weet wat hen te wachten staat. Ook natuurverenigingen denken met ons mee, we willen een vuist kunnen maken.”

150 hectare grond

De gemeente stelde op 13 september vast dat er -onder strikte voorwaarden- de mogelijkheid is om op maximaal 150 hectare grond zonneparken te plaatsen, om zo op een duurzame wijze energie op te wekken. 150 hectare grond staat, aldus de gemeente, gelijk aan zo’n 2,5% van de totale beschikbare grond. Niet de gemeente zelf, maar commerciële partijen mogen de parken inrichten; vergunningen krijgen straks een duur van maximaal 25 jaar. Kalkman vreest dat boeren nu geld ruiken en hun grond maar wat graag willen verpachten.

Volgens hem is er nog niet genoeg gekeken naar alternatieven. Naar daken waar zonnepanelen op gelegd kunnen worden. Gebouwen. Braakliggende grond. De wegbermen van de A59 en A16 en spoorlijnen. ,,Dát is de volgorde. Pas als deze vol zou liggen, zou je naar landbouwgrond kunnen kijken. Ik zie nog te weinig zonnepanelen op de daken. Die bermen zijn prima geschikt en daar ligt nog niks. Waarom niet? Omdat het te duur is.”

Kalkman vreest dat de biodiversiteit in het geding komt. Immers: onder zonnepanelen groeit niks, waardoor er geen insecten kunnen leven en er dus vogels wegtrekken. Daarnaast worden omwonenden onvoldoende gehoord, stelt hij.

Hij roemt het Terheijdens Energie Collectief (TEC). ,,Zij hebben de omwonenden mee, voeren overleg en komen tot een compromis. Hier gebeurt het zomaar.”

Volgens de gemeente is juist rekening gehouden met de natuur. De toegewezen gronden zijn haast niet vruchtbaar. Nu breekt de fase aan dat de velden ingericht gaan worden en daar is nog volop inspraak mogelijk. De gemeente eist dat van initiatieven en bovendien moeten omwonenden kunnen meeprofiteren van de energieopbrengst.

De gemeente wijst ook naar TEC. ,,Daar maken ze er een park van, de zonnepanelen staan daar hoger. Daaronder is plantengroei mogelijk en kunnen kippen scharrelen.” Het is een voorbeeld: er is nog niets concreets, er zijn ontelbare mogelijkheden.

Op dit moment zijn er vier initiatieven gaande omtrent de zonnepanelen. Op 29 november organiseert Nuon een inloopavond in Brasserie ’t Appeltje. Zij gaan aan de slag met het terrein aan de Vierendeelseweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »