Zo’n koelwagen komt niet zomaar uit de lucht vallen

OOSTERHOUT – Voor de deur van Goederenbank Baronie prijkt sinds zaterdag de gewenste nieuwe koelwagen. Geschonken door Lions Dongevallei en Rabobank Amerstreek. De twee sponsoren zijn er trots op dat ze de gift hebben kunnen doen, maar, zegt Adrie Swinkels van Lions Dongevallei: ,,Toch zouden we liever wat extra’s schenken, in plaats van deze basisbehoefte.”

De gemeentelijke subsidies ten faveure van de voedselbanken nemen steeds meer af. Het baart Jan Kooijman van de Goederenbank zorgen. ,,We willen echt een appel doen op medemenselijkheid van de machthebbers. De subsidies zouden evenredig moeten zijn aan het aantal gebruikers”, vindt Kooijman. De Goederenbank bedient zo’n  225 gezinnen en moet met een jaarlijkse begroting van 65.000 euro werken. Dat geld wordt nu grotendeels gespendeerd aan huisvesting, energie en transport. Nu gaat de gemeente er vanuit dat de organisatie het met de toebedeelde subsidie tot een goed einde brengt, maar dat wordt steeds moeilijker; bedrijven moeten steeds vaker bijspringen. ,,De voedselbank is geen instelling die zichzelf kan bedruipen. Eigenlijk is het een wonder dat we het nog steeds voor elkaar krijgen”, vertelt Kooijman.

De Rabobank schonk zo’n drie jaar geleden al een elftal nieuwe vrieskisten aan de vier locaties van Goederenbank Baronie en draagt ditmaal voor 10.000 euro bij aan de koelwagen. De Lions Dongevallei zochten in 2013 contact met de Goederenbank en hebben sindsdien 27.500 euro opgehaald, onder anderen door het geven van musicals, wijnproeverijen en een voorstelling klassieke muziek. ,,Het gaat verder niet om ons, maar het is wel belangrijk dat mensen weten dat zo’n wagen niet zomaar uit de lucht komt vallen. Zoiets kost veel geld en dat is er niet zomaar”, geeft Swinkels aan.

De koelwagen is tweedehands, maar heeft nog maar weinig kilometers op de teller. ,,Nieuw is te duur, tweedehands vaak niet goed genoeg. Deze is in perfect staat en betaalbaar. En het wordt ons gelukkig gegund; de autodealer deed ook wat van de prijs af”, geeft Kooijman aan. ,,We zijn geen commerciële instelling, kunnen zo’n wagen onmogelijk zelf aanschaffen. Het zou toch een stuk fijner zijn als we een stabiele financiële basis hadden, waarop het bedrijfsleven kan aanvullen.”

De koelwagen wordt gebruikt om bederfelijke goederen bij supermarkten op te halen. De Goederenbank Baronie had al een koelaanhangwagen, die beduidend minder volume had dan wat er met deze nieuwe bestelbus vervoerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »