WoonWijs: een website voor al je verduurzamingsvragen

BREDA – Een onafhankelijke plek met vragen over het verduurzamen van je huis: donderdagmiddag werd het platform WoonWijs Breda gelanceerd. Een online energieloket voor Bredanaars, eenvoudig opgezet en een baken voor velerlei vragen. En als je er zelf niet uitkomt, kun je een energiecoach langs laten komen.

,,Het leuke is: ik doe dit nu vijf jaar. In het begin kregen we vooral vragen uit de middenklasse, inmiddels is echt iedereen ermee bezig”, ervaart energiecoach Emiel Rouws van de Bredase Energie Coöperatie (BRES). Hij en zijn collega’s komen letterlijk over de vloer. Stellen aan de keukentafel vragen over het verbruik, over isolatie. ,,We adviseren, op maat. Kijken goed waar kou tegengehouden kan worden. Waar echt verbeterpunten zitten. Eigenlijk zetten we dingen op een rij, over hoe het op een zo logisch mogelijke manier beter kan”, legt hij uit.

Voorheen was dit objectieve consult gratis, inmiddels wordt er 25 euro gevraagd. ,,Om er toch zeker van te zijn dat het serieuze aanvragen zijn. We kwamen nogal eens voor niks.”

Vanuit het Klimaatakkoord is iedere gemeente verplicht om een energieloket te hebben. Wethouder Greetje Bos is dan ook verheugd. ,,De ontwikkelingen gaan zo hard. Ik doe dit nu anderhalf jaar, ik kan het soms zelf niet eens bijhouden. Het komt er eigenlijk op neer dat we alles samen willen oplossen. Het is een sociale transitie, want als je het samen doet wordt het haalbaar en betaalbaar.” Met de komst van de website worden heel wat drempels geslecht.

De energiecoaches komen vanuit BRES, dat ook met de mobiele voorlichtingswagen Greenhopper her en der in Breda staat. ,,Mensen raken steeds bewuster. Natuurlijk is dat vooral in de portemonnee, dat zal altijd zo blijven. Maar mensen willen inmiddels ook meer doen, meer betekenis geven aan hoe zij met energie omgaan”, zag Rouws.

Naast de gemeente Breda en BRES is ook de landelijke energiecoöperatie HOOM bij het initiatief betrokken, zij het op de achtergrond. De naam kostte nog wel enige moeite, lacht Debby Mous van HOOM. ,,WoonWijs lag al snel op tafel. Iets met ‘loket’ klinkt erg offline en met een drempel. Iets met het woordje ‘duurzaam’ voelt gelijk als dat belerende vingertje. Dat is het dus niet; het gaat echt om onafhankelijke informatiewinning.”

BRES verwacht dat de informatieaanvragen en het aantal keukentafelgesprekken flink zal toenemen en zoeken daarom nog wat extra vrijwilligers om aan die vraag te voldoen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »