Wim van de Donk onder de indruk van Prins Mienus XIV

OOSTERHOUT – Blijf je wortels trouw en voeg daar telkens nieuwe elementen aan toe. Vernieuw, ontwikkel. Scheidend Commissaris van de Koning bezocht zaterdag Kaaiendonk. Hij woonde de Carnavalsmis bij, de Sleuteloverdracht en het tonen van deze sleutel aan het volk op de Markt. Hij toonde zich onder de indruk. Van het carnaval in de stad zelf. En van Prins Mienus XIV.

De Prins en zijn gevolg hadden een Masterplan: het carnaval op de UNESCO Werelderfgoedlijst krijgen. Onderdeel van dat plan was het uitnodigen van de Commissaris. ,,En dat was zo uitdrukkelijk, dat ik het niet kon weigeren”, zegt hij zelf met een glimlach.

Een enorme drukte, zaterdagmorgen in de Sint Jansbasiliek, zoals eigenlijk altijd met de Carnavalsmis. Hier sprak de Commissaris de mensen toe. ,,Vrijheid kan niet zonder verantwoordelijkheid. Daarin zijn gelijkwaardigheid en waardigheid belangrijk”, betoog hij. ,,Dit is een prachtige basiliek, die diepe wortels heeft in de saamhorigheid van Kaaiendonk. Carnaval is minstens zo belangrijk; we bouwen en creëren samen. Dat is uiteindelijk toch de kunst van het samenzijn. Ik beschouw mezelf als beschermheer van die traditie, maar een traditie dient zich wel te ontwikkelen. Te vernieuwen. Stilstand is altijd achteruitgang. Dat is overigens geen opdracht, dat is echt de verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

De Carnavalsmis is de aftrap van vier dagen leut in de stad. De Prins deed de belofte dit jaar het carnaval op dinsdag goed af te sluiten. Dan staat het lied ‘We zien mekaar’ op het programma op de Markt; de volledige kerk zong het deze zaterdagmorgen alvast uit volle borst mee. De Smulnar zal dan niet verbrand, maar weggerold worden. ,,Spannend, het idee werd van alle kanten compleet afgeraden. Maar als straks iedereen arm in arm met elkaar samen zingt lijkt me dat een fantastische afsluiting”, legt Prins Mienus XIV uit. 

Om 13:11 ontvangt hij de sleutel van de stad uit handen van burgemeester Mark Buijs. De Commissaris komt niet ten tonele, maar luistert de Prins die Kaaiendonk spiegelt aan de Nederlandse samenleving. ,,Een prachtige toespraak, die zo live op tv uitgezonden had mogen worden. Deze Prins is zo begaafd, analyseert buitengewoon slim en humoristisch van wat er speelt in Nederland.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven