‘Ik wil de sfeer proeven. En misschien ook het toetje’

‘Ik wil de sfeer proeven. En misschien ook het toetje’

BREDA – Verdraagzaamheid, elkaars cultuur leren kennen, de intentie om elkaar te begrijpen en te mengen; is het wereldburgerschap een utopie of toch haalbaar? Stichting Prisma verzorgde zaterdagavond een iftar-maaltijd, de eerste maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan. Eenieder was welkom in de zogenoemde ramadan-tent ten midden van de Speelhuislaan. Een vijftiental buurtgenoten sloot zich dan ook aan.

Even dreigde Stichting Prisma uit de Belcrum te moeten vertrekken, omdat ze de huur niet meer konden opbrengen. Op aandringen van de buurt bleven ze echter toch; een verhuizing naar het naastgelegen pand, een verhuizing naar een iets kleiner onderkomen. Binnen de in 2006 opgerichte stichting krijgen diverse nationaliteiten, zoals Turken, Syriërs, Marokkanen en ook Nederlanders, onder andere huiswerkbegeleiding. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Nederlandse literatuur. De visie van de stichting: integreren in de Nederlandse samenleving. De recente gebeurtenissen in Turkije onderstrepen deze visie; de noodzaak om in Nederland te wortelen wordt steeds groter.

Mehmet Demirözcan van Stichting Prisma is dan ook nog altijd positief gestemd. ,,We richten ons nog meer op Nederland en doneren nu veel vaker aan onder andere de Voedselbank.” Het voornaamste doel van Prisma is zich meer te vermengen in Nederland en minder te kijken naar Turkije. ,,We zoeken ook de dialoog met kerken en synagogen, proberen het te verbreden. We willen laten zien dat wij ook een onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving en dat dit goed samengaat met de Turkse. Het liefste willen we dat we wereldburgers worden en elkaars gelijken zijn.”

Zoals met de iftar-maaltijd, die Prisma elk jaar organiseert. Via de app Nextdoor werden bewoners van de Belcrum uitgenodigd voor de iftar-maaltijd, die om 22:04 exact met een live uitvoering van de ezan -de gebedsoproep- aanvangt. Belcrum-bewoonster Nancy Frerichs was nieuwsgierig, maar dat belette haar niet ’s avonds toch al het avondeten te nuttigen. ,,Dit is een heel saamhorige wijk, waar veel georganiseerd wordt. Ik was benieuwd, maar ga zelf niet meedoen aan de ramadan. Ik wilde sfeer proeven. En misschien ook het toetje.”

Dit jaar valt de langste dag van het jaar -21 juni- binnen de ramadan. Omdat de Islamitische kalender tien dagen korter is dan de onze, zal de ramadan volgend jaar tien dagen eerder plaatsvinden en vervroegt de iftar-maaltijd langzaamaan weer. ,,De eerste drie dagen zijn altijd moeilijk”, legt een 23-jarige dame uit. Door de situatie in Turkije wil ze niet met haar naam in de krant. ,,Afspraken om naar de stad te gaan met Nederlandse vriendinnen plan ik na de ramadan. Daarin respecteren we elkaar, wat dat betreft voel ik zowel binnen de Turkse- als de Nederlandse gemeenschap fijne steun.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »