Wijnprijs voor luis in de pels

Wijnprijs voor luis in de pels

ULICOTEN – ,,Dat ik als bijna 82-jarige deze prijs win is bijzonder en echt onverwacht. Complimenten dat ze dit aandurven.” John Bindels (81) uit Ulicoten nam vrijdagmiddag de Wijnrank in ontvangst, de hoogste onderscheiding in de wijnbranche. ,,John stelt echt misstanden aan de kaak en zorgt er mede voor dat de branche zit doorontwikkelt”, aldus Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW).

,,Hij is niet commercieel gebonden en daardoor eigenlijk de enige die compleet onafhankelijk schrijft. Onze branche is lange tijd ondoorzichtig geweest. Hij vindt dat we ons meer moeten uitspreken en daar heeft hij gelijk in. Deze prijs komt ‘m echt toe”, schetst Van Houtert. De vereniging is niet altijd blij met Bindels, geeft hij toe. ,,John is ontzettend kritisch, maar raakt de pijnpunten goed. Het is een veelzijdig, erg intelligent en vriendelijk mens.”

Bindels is blij verrast met de uitverkiezing. ,,De Wijnrank gaat meestal naar mensen die het wijnvak louter positief laten zien, zoals wijnschrijvers en -bloggers. Zij zijn echter vaak misleidend, want ze werken in het marketingcircuit en hebben een verdienmodel.”

Daarom kiest hij ervoor compleet onafhankelijk te blijven. ,,Ik declareer alleen m’n reiskosten. Ik kan het me permitteren niet voor geld te werken en kan dus afstand houden.  Al die anderen verdienen hier wel hun geld mee en durven niet tegendraads te zijn. Anders riskeer je toch je baantje.”

Hij schrijft voor zijn eigen wijnconsumentensite Wijnwijs.eu en is onder meer columnist voor TPO.nl. Hij hekelt oneerlijke ‘wijnpiraten’; webwinkels die wijnen voor dubieuze kortingen aanbieden. Bindels neemt het hen kwalijk geen ondernemersethiek te hebben, maar vooral oog te hebben voor rendement. ,,Ze werken zo ondoorzichtig, er klopt niets van. Er zijn duidelijke prijsafspraken, maar er wordt simpelweg niet tegen opgetreden. Dan komt zo’n zaak eerst terecht bij de Stiva (Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, red.) en vervolgens bij de reclamecodecommissie.  Die komen vaak niet verder dan ‘foei’ en gaan over tot de orde van de dag. Dat werkt dus niet.”

Ook het wijnonderwijs heeft het bij Bindels moeten ontgelden. ,,Je hebt twee wijnscholen, De Wijnacademie en WTOL. De Wijnacademie erkende het wijndiploma van  WTOL niet. Ze bekritiseerden elkaar, konden niet door één deur. Ik heb dat heel kritisch gevolgd en heb daar vele columns aan gewijd. Sinds kort zijn de exameneisen aangepast, dat wordt nu gedaan door de Stichting Vakopleiding Horeca. Ofwel: ze voeren nu dezelfde examens, op gelijkwaardig niveau.”

Bindels denkt dat de wijnbranche het nut van zijn scherpe columns wel inziet. ,,Iemand moet het doen. Je hebt ook in dit vak mariniers nodig die ergens op afgaan. Ik schrijf niemand kapot, maar breng het met enig cynisme en met humor. Daar is men niet altijd dankbaar voor, maar er is geen haat. Anders zou ik zo’n onderscheiding niet krijgen, lijkt me.”

KADER

De KVNW reikt sinds 1987 de Wijnrank uit. De prijs gaat naar mensen die niet werkzaam zijn in de branche, maar zich er wel voor inzetten. Eerdere winnaars waren Hubrecht Duijker, Astrid Joosten, Adriaan van Dis, Joop Braakhekke, Thomas Lepeltak en Jan Kamminga. De prijs werd vrijdagmiddag uitgereikt bij de Franse ambassade in Den Haag door journalist, columnist en publicist John Bindels. In 2010 won hij al de Oeuvreprijs Wijnjournalistiek van de The Wine & Food Association.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »