‘Wie dóet zoiets?’ Zes autobranden in één nacht in Princenhage

BREDA – ,,Ik hoorde geblaf van honden. En toen heel veel geknal. Daarna hoorde ik mensen praten. Toen ik naar buiten keek was er overal rook. Bij de parkeerplaats, schuin tegenover mijn slaapkamer, zag ik het rood en oranje oplichten van het vuur”, schetst Alyssa uit de Nestelmakerstraat. Daar brandden vannacht twee auto’s volledig uit. Ook in de Biehoeve en de Balk was het raak; in totaal gingen zes auto’s in vlammen op. ,,Dit is toch geen kwajongensstreek meer. Wie dóet zoiets?”, verzucht een vrouw aan de Biehoeve.

Zij werd ’s nachts gewekt door de autoalarmen en moest vervolgens haar huis ook verlaten. Op last van de politie: de auto’s aan de Biehoeve stonden geparkeerd aan de gevel van een rijtjeshuis aan de Kesselloop. De zwarte sporen van de brand zijn ook daar nog waarneembaar. Uit voorzorg moesten de bewoners hun huizen uit. ,,Het is eng, want ik heb géén idee wat hier nou de reden van kan zijn. Ik heb vanmorgen maar wat onderdelen van de auto’s aan de kant gelegd die her en der lagen, voor de veiligheid”, sombert ze. Ze komt buurtgenoten tegen, die vorige maand aan de Vloed iets soortgelijks meegemaakt hebben. ,,Wat heeft dit toch allemaal voor nut? Wie doet dit?”

Alyssa hoorde ‘s nachts twee mannen praten. Hoorde ze ook lachen. De brandweer noch de politie waren er toen nog. ,,Ik sliep heel licht. Het was heel vroeg. Of dat de daders zouden kunnen zijn weet ik niet. Ik ben naar mijn ouders gegaan, want ik vond het doodeng”, vervolgt de tiener haar schets van de situatie. Ook bij haar vader zit de schrik er toch wel in. ,,Normaal parkeer ik mijn auto daar. Het is gewoon raar, ook omdat het niet de eerste keer is in deze rustige buurt.”

De schrik zit er goed in, vooral omdat het onbegrip zo groot is. ,,Dan hoor je vannacht al die sirenes en blijken er gewoon zes auto’s compleet uitgebrand te zijn.” Een man zag zijn eigen auto tien jaar geleden ook in vlammen opgaan. Daarna bleef het toch rustig in de buurt. ,,Het vervelende toen is dat je nooit meer wat van de politie hoort. De verzekering komt eraan te pas en de zaken gaan gewoon door”, legt hij uit.

Aan de Nestelmakerstraat en de Biehoeve zijn de sporen nog goed waarneembaar. Glas, onderdelen, zwarte brij, water van de brandweer. Bij de Balk is het al behoorlijk schoongeveegd. Buurtbewoners praten, met gepaste afstand van elkaar, met elkaar. Met een schuin oog naar de zwartgeblakerde plekken. Men tast volledig in het duister om het wie of waarom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »