Werken in de tuin zorgt voor eigenwaarde

GILZE – Tussen de keurig omgeploegde moestuintjes van Groeituin Floriana liggen een aantal chaotische vierkante meters. Het is de permacultuur waar onder andere Adriaan Theeuwus aan werkt. Hij geeft tijdens de vijftiende editie van de Open Tuinendag van Gilze tekst en uitleg over het stukje waar hij driewekelijks met zoveel liefde mee bezig is.

Groeituin Floriana werd in 2015 geopend door de gemeente, om hier bijstandsgerechtigden een dagbesteding te geven. Zo blijven de mensen arbeidsfit en is re-integratie goed mogelijk. Normaliter is het de bedoeling dat men hier hooguit een jaartje werkt, Theeuwus zit er nu sinds 2016. De 60-jarige Rijenaar hoeft hier ook niet zonodig weg; voelt zich hier nodig en belangrijk. ,,En dat is goed, het gaat om ontwikkeling en Adriaan geeft veel terug. Uiteindelijk is het maatwerk”, legt Anna Vos, werkcoach bij de gemeente uit.

Theeuwus komt uit de ICT en raakte werkloos toen hij 46 was. Veel had hij niet met buitenwerk, maar hij besloot toch eens een kijkje te nemen bij de tuin. En was verkocht. ,,Als kind vond ik het leuk hoor, tuinen. Maar toen ik eenmaal ging werken was die interesse echt volledig weg.”

Je mag er eigenlijk doen wat je wil, je eigen talent is het uitgangspunt. Theeuwus leerde de permacultuur kennen. Raakte steeds meer geïnteresseerd en zocht thuis naar informatie. ,,Wat ik zo mooi vindt: de maximale opbrengst uit de tuin is niet het enige doel. Nee, je gaat creatief met de natuur om. Zorgt ervoor dat je goed voor de grond en voor insecten bent.”

Hij loopt ‘zijn’ tuin in. ,,Je ziet het niet door de wilde begroeiing, maar hier heb ik een klein heuveltje in gebouwd, gevuld met takken en compost. Dat heuveltje werkt als een spons; er ontstaat schimmel, er is voedseltransport.” Theeuwis kijkt in het rond. ,,Er groeien hier nu planten die ik niet eens ken. Het groeit door elkaar. Hier ligt ook sla, en erwtjes, en prei.” Driemaal per week komt hij vanuit Rijen heen gefietst. Een tocht van zo’n 35 minuten. Alle eisen die de gemeente stelt, worden zo onbewust opgevolgd: hij komt op tijd, blijft fysiek sterk en in beweging en komt onder de mensen. ,,Het voelt niet als werken, maar ik ontwikkel me wel door.” Alle groenten en fruit die hier verbouwd worden, komt allereerst ten goede van de werknemers. Het overgrote deel gaat naar de Voedselbank; in 2018 was dat zo’n duizend kilo.

De Open Tuinendag bevatte dit jaar zeventien tuinen, overwegend vanuit particulieren. Onder andere Het Gils Meezingkoor, het Rijense Koor Contrast en Zangroep Chanterelles zorgden bij zeven tuinen voor een muzikaal extraatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »