Wereldrecord in Bavel – Langste polonaise

Wereldrecord in Bavel – Langste polonaise

BAVEL – Het wereldrecord Polonaise verbreken. Tijdens Serious Request in december deed de 10-jarige Tomas Dirksen uit Bavel een knappe poging: het streefbedrag werd gehaald, net als de landelijke media. Een officieel record werd het echter niet. Vrijdagmiddag organiseerde Stichting De Baviaonen een herkansing in De Tussenpauz in Bavel en met succes: het record werd officieus verbroken, Tomas’ naam komt -hoogstwaarschijnlijk- in het Guinness World Records 2018.

Dat de eerste poging niet helemaal lukte, vond Tomas niet erg. ,,Hij was trots dat het streefbedrag was behaald en dat daarmee heel wat kinderen geholpen konden worden”, vertelt z’n trotse moeder, Sylvie Smeets. Maar de droom om in het recordboek te komen dan? ,, Hij pakt het boek in de bibliotheek, maar wil ‘m pas hebben als hij er zélf instaat.”

En dus moest het vrijdagmiddag gebeuren. ,,Het record stond op 325 deelnemers, wat goed te doen is. We hebben aan groep 6, 7 en 8 van basisscholen De Spindel en De Toermalijn gevraagd deel te nemen”, vertelt Alexander van Oploo, ofwel Alex d’n Adjudant. Volgens De Baviaonen een mooie kans om de Bavelse jeugd bij het carnaval te betrekken. ,,Met een geschiedenisles en een rondgang langs de wagenbouwers. Vanmiddag gaan we een groot feest met ze vieren.” Maar eerst: de recordpoging. Van Oploo: ,,De aanvang van het carnaval was bij ons nog nooit zó serieus.”

De vader van Tomas, Migchel Dirksen, ziet er streng op toe dat aan alle eisen van het prestigieuze recordboek wordt voldaan. Bij binnenkomst krijgt iedere deelnemer een nummer en een bandje, na afloop volgt bij het verlaten van de zaal nog een extra controle. ,,We werken met drie losse slierten. De polonaise moet vijf volle minuten in beweging zijn.” Twee onafhankelijke tijdwaarnemers en twee notarissen kijken toe. Bovendien moet de polonaise duidelijk op beeld staan. ,,En ik zag veel mobieltjes, we hebben voldoende beeldmateriaal”, glimlacht hij na vijf vrolijke polonaiseminuten.

Het record dat een Poolse Universiteit in 2015 haalde werd verbroken door een uitzinnige stoet van 383 Bavelse kinderen. Over ongeveer twaalf weken hoort Tomas Dirksen of zijn naam ook daadwerkelijk in de editie van 2018 staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »