Wereld Kinderdag Oosterhout: GPS-tocht door het centrum langs WO II-plekken

OOSTERHOUT – Met een grotendeels gelijk deelnemersveld als vorig jaar, staat zondag de zevende editie van de Wereld Kinderdag op het programma. Op de Heuvel en in het park laten 42 bedrijven, verenigingen en instanties zich weer zien aan de kinderen. Opdat zij kennis maken met wat Oosterhout hen te bieden heeft.

Opvallend is de deelname van Heemkundekring De Heerlijkheid. Zij bieden een zoektocht aan door het centrum van Oosterhout die kinderen langs plekken brengt die in de Tweede Wereldoorlog een rol hebben gespeeld. ,,We vinden het belangrijk om de oorlog onder de aandacht van de jeugd te brengen”, legt Frans Timmermans van de heemkundekring uit. ,,Kinderen hebben net zoveel interesse in geschiedenis als volwassenen, maar ze nemen de kennis anders op.” De speurtocht wordt middels de apps izi.travel en kahoot! gespeeld. Die eerste app werkt met gps en foto- en videomateriaal, met de tweede kan een afsluitende quiz gespeeld worden. De tocht start bij Tony Kitchenbar, waar je je de dag zelf kunt inschrijven. Timmermans adviseert de beide apps thuis al te downloaden.

Waarom ze meedoen? ,,Zo kunnen we een rol spelen om de jeugd met de geschiedenis in aanraking te laten komen. Ze zijn natuurlijk ook welkom bij ons als ze hulp nodig hebben voor een werkstuk van school; misschien kunnen ze dat werkstuk dan later ook voor onze groep presenteren. Dat zou echt fantastisch zijn.”

Organisator Han Kilsdonk van de Wereld Kinderdag hoopt al enige jaren dat sportverenigingen het evenement omarmen om nieuwe leden te werven, maar dat aanbod valt ook dit jaar wat tegen. Honkbalvereniging Twins heeft afgezegd door een tekort aan vrijwilligers. Ook Decathlon doet dit jaar niet mee. Nieuw dit jaar zijn Avelengo, dat ponycoaching aanbiedt, en Unicef.

Dit jaar werd het evenement door drie vrijwilligers georganiseerd. Voor het volgend jaar zijn dat er vooralsnog slechts twee. ,,We zoeken daarom echt nog nieuwe mensen”, zegt Han Kilsdonk van de organisatie. ,,Het is zeker niet tijdrovend, want het draaiboek staat. Maar het moet wel gebeuren. Het leuke is dat je het voor de kinderen doet, die zijn er enorm blij mee.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven