Weinig fietsers in winkelgebied

BREDA – Fietsen in de Bredase binnenstad blijft voorlopig gewoon toegestaan, schreef wethouder Boaz Adank op 17 november jongstleden aan de gemeenteraad. Het leidt tot enige reuring, maar in de praktijk gaat fietsen op een zaterdagmiddag toch vooral erg moeizaam.

Halverwege de Veemarktstraat start de autovrije  zone. Twee reclamezuilen van de Vrije Boekhandel staan pontificaal op straat. ,Mooi dat het klaarblijkelijk ook fietsers tegenhoudt. Ze staan er eigenlijk voor koeriers, die ontheffing hebben. Het is een komen en gaan van pakketjes, wat erg storend is ”, vertelt eigenaar Ad Goos. Hij wijst op de rest van de Veemarktstraat. ,,Zie je al die reclameborden? Dat mag eigenlijk ook niet van de gemeente, maar ze gedogen het. Je ziet hier haast nooit handhavers. Begrijp me niet verkeerd: fantastisch dat het fietsen in Breda zo gestimuleerd wordt, geweldig met die gratis fietsenstallingen. Maar het winkelend publiek verdient een veilige binnenstad en dat is het zo niet.” Goos wijst op het centrum van Maastricht, waar fietsen verboden is. ,,En zwerffietsen worden weggehaald. Daar worden de regels strikt nageleefd, ook wat betreft reclameborden.”

De in de binnenstad woonachtige Rinus Nooren ziet de stad steeds onoverzichtelijker en rommeliger worden. Hijzelf rijdt in een scootmobiel. ,,Ik pas m’n snelheid aan, probeer juist niemand tot last te zijn. Ga dus ook niet opdringerig versnellen. Dat is het denk ik: een beetje aanpassen en op elkaar letten.”  Tim Botermans uit Geertruidenberg vermoed dat de ophef in de praktijk wel meevalt. ,,Op zo’n zaterdagmiddag zijn er haast geen fietsers. Op uitgaansavonden wel. Dan fietst men roekeloos en moet je echt goed uitkijken.” Want inderdaad: er wordt deze zaterdagmiddag haast niet gefietst in de Bredase binnenstad en echt druk is het toch niet. ,,Je fietst niet door winkelstraten, vind ik. Het winkelend publiek houdt immers geen rekening met fietsers, zijn daar niet alert op. Ik peins er zelf ook niet over om hier te fietsen”, zegt een voorbijganger resoluut, de fiets in de hand.

QUOTES

Rinus Nooren, Breda: ,,Er mag best strenger op fietsers worden toegezien. Kleine kinderen zien nergens gevaar in en schieten soms onverwacht een andere richting op.”

Bas Clement, Breda: ,,Ik dacht dat het niet mocht, maar fiets toch altijd waar mogelijk. Ik slalom me een weg, zodat voetgangers er geen hinder van ondervinden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »