‘We moeten blijven praten over pesten’

BREDA – Zo’n 200 kinderen kwamen woensdagmiddag naar de derde editie van de Agnes Anti Pest Speelmiddag in de Ahornstraat. In de wijken Tuinzigt en Westerpark is de antipestdag inmiddels een begrip. De ambitie is om de speelmiddag volgend jaar in de grotere Westertuin te houden.

De Agnes Anti Pest Speelmiddag is tevens een memorial voor Agnes van den Muijsenberg, de schrijfster die in 2014 na een ziekte overleed. De dag wordt georganiseerd door haar weduwnaar Christiaan de Leij. Van den Muijsenberg bracht in 2012 het boek ‘Huilen zonder Tranen’ uit, een waargebeurd verhaal over cyberpesten. “Het boek gaat over onze dochter, die slachtoffer was”, vertelt De Leij. “Agnes kreeg hierop vele reacties, het was echt een hit. Ouders kwamen naar haar voor advies, of voor een gesprek hierover.”

Van den Muijsenberg ging nadrukkelijk aan de slag met het thema. In 2013 organiseerden Van den Muijsenberg en haar man al een kleinschalige antipestmiddag. “Na haar overlijden besloot ik die antipestmiddag voort te zetten. Als herinnering aan haar en als statement tegen het pesten”, aldus De Leij. Hij organiseert in de zomer van 2014 de eerste Agnes Anti Pest Speelmiddag in de Ahornstraat, waar zo’n 130 kinderen uit de buurt komen spelen. Inmiddels werken organisaties als Surplus Welzijn, Werkgroep Buitenspeeldag en Stichting Sinterklaas Kindercomité (SSKB) mee. “Wij laten ons hier zien en verder observeren we. We gaan niet gericht in gesprek over pesten, maar zijn laagdrempelig aanwezig. Kinderen komen hier samen spelen, hun ouders praten ook met elkaar”, denkt Willem Hoogkamer van het SSKB.

De instanties willen De Leij helpen het evenement te professionaliseren en groter te maken, iets dat wethouder Patrick van Lunteren zou toejuichen. “Pesten helemaal uit de wereld werken is helaas een utopie, maar het in de vorm van zo’n dag weer onder de aandacht brengen heeft zeker een echte meerwaarde.”

Sabrina Schouten uit Tuinzigt praat ook met haar zoons Djayden (8) en Gino (6) over pesten. “Ik denk dat je moet blijven communiceren. Als ik merk dat ze iemand er gek uit vinden zien, haal ik de spanning uit de lucht door erover te praten. Ikzelf kwam vroeger heel bewust op voor mensen die gepest werden. Ik vind dat we elkaar goed in de gaten moeten houden en moeten steunen.” Dat denkt ook Hannah de Leij, de 18-jarige dochter van Christiaan en Agnes. “Deze dag is altijd vrij emotioneel voor me. Wel iets waar ik me echt voor inzet. We moeten aandacht aan pesten blijven geven en erover blijven praten. Dat vind ik ontzettend waardevol, ook ter nagedachtenis aan mijn moeder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »