We Are Food zet Brabant op de kaart

We Are Food zet Brabant op de kaart

BREDA – Tien maanden lang was Noord-Brabant een van de Europese Regio’s van de Gastronomie. Maandagmiddag werd het jaar van We Are Food in De Teruggave afgesloten, met de intentie om de ingeslagen weg te continueren.

Zeker driehonderd activiteiten werden bottum-up aangemeld, die binnen de tien thema’s pasten. ,,Als provincie bieden wij slechts het podium. Eigenlijk kun je dit het beste vergelijken met de Culturele Hoofdsteden, maar dan provincie-breed”, legt programmaleider Lian Duif uit.

Volgens presentator en één der kartrekkers Hans Steenbergen was We Are Food een enorm succes, vooral op het gebied van internationale media-aandacht en toerisme. Noord-Brabant is dan ook een voorloper gebleken. ,,Tegenwoordig is de gastronomie bij een stedentrip echt een doorslaggevende factor. Daarin doen we het gewoon goed hier”, duidt Duif.

Gastvrijheid Award

Maandag werd er teruggeblikt met de hoofdrolspelers en werd bovendien de Brabantse Gastvrijheid Award uitgereikt. Want Brabantse gastvrijheid: dat was het tiende en laatste hoofdstuk. ,,Het ging om locaties, van campings tot wellness tot restaurants. We kregen 143 aanmeldingen”, vertelt Pieter Huijsmans van VisitBrabant. Winnaar werd Auberge du Bonheur uit Tilburg. De top tien kwam overwegend uit midden- en oost Brabant.

Maar wat is die Brabantse gastvrijheid eigenlijk? ,,Onze horeca voelt vaak aan als huiskamer. We genieten van het genieten, gaan laagdrempelig met elkaar om. Personeel neemt de tijd voor hun gasten, de rest van de gasten weet dat. Het is tweerichtingsverkeer”, noemt Bert Smit van Breda University een aantal van zijn bevindingen op. ,,Dat geldt ook zakelijk. De contacten met bijvoorbeeld leveranciers zijn vriendschappelijk en daardoor vaak duurzaam.”

Food Awards Brabant

Verspilling, voedsel van eigen grond, gezondheid, het nieuwe boeren, de community, samenwerking, data en het sociale element waren andere thema’s van We Are Food. Volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings is er zoveel energie vrijgekomen door We Are Food, dat het zonde is het nu zomaar weer te laten gaan. ,,Maar dat kunnen wij niet als provincie alleen, daar hebben we het bedrijfsleven voor nodig. Als overheid heb je altijd een zweem van politiek over je, terwijl dat dit breed gedragen zou moeten worden.” Om te beginnen zullen er met ingang van het volgend jaar jaarlijks de Food Awards Brabant uitgereikt worden. Deze zullen in februari gelanceerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »