Warmdraaien voor een titelstrijd

Meidenvoetbal bij Baronie

BREDA – In de zomer van 2017 vindt het EK Vrouwenvoetbal plaats in Nederland. Voorafgaand aan dit evenement organiseert de KNVB in iedere speelstad twee voetbalfestivals, bedoeld voor meiden van 10 tot 16 jaar. Breda is zo’n speelstad; gisterenmiddag legden 55 deelnemers een voetbalcircuit af op het hoofdveld van Baronie.

Doel van deze meidenvoetbal voetbalclinics is om de doelgroep  te enthousiasmeren voor de sport, vertelt Anouk Dijkhoff namens de KNVB. ,,Daarom hebben we gekozen voor een circuit met oefeningen, zoals een balletje hooghouden of schieten op doel. Geen wedstrijden of teams, maar gewoon ontspannen spelen met die bal. Dat competitie-element komt wel als ze eenmaal op voetbal zitten.”

Ook een viertal moeders mochten een balletje meetrappen met hun dochters. ,,We willen uiteraard de meisjes kennis laten maken met de sport, maar ook hun moeders laten proeven aan het spel”, duidt Dijkhoff. Na afloop verzorgde professioneel KNVB-scheidsrechter Ed Janssen een spelregelworkshop, gevolgd door een quiz.

In Breda zijn zo’n 900 meiden aangesloten bij één van de elf voetbalverenigingen die vrouwenvoetbal aanbieden. Landelijk groeit de sport razendsnel; inmiddels spelen zo’n 150.000 meisjes en dames bij een club. De KNVB verwacht dat het Europees Kampioenschap in 2017 die populariteit nog extra zal voeden.

Verdedigster Antje Terpsma (10) en middenvelder Lotte Hoevenaars (10) uit Breda spelen samen in de E1 van voetbalvereniging Baronie. ,,Ik heb allereerst ontzettende zin in het Europees Kampioenschap. Wil ook zeker met m’n vader wedstrijden bezoeken”, begint Antje enthousiast. “Ik speel nu sinds twee jaar bij de meisjes, daarvoor heel even bij de jongens. Nu ik alleen met andere meisjes voetbal, merk ik dat ik serieuzer genomen wordt en meer onderdeel ben van het team”, vervolgt Antje. “Op het schoolplein voetbal ik overwegend met jongens. Ik ken verder haast geen voetballende meisjes, op mijn school zie ik ze jammer genoeg niet. Ik hoop daarom ook echt dat er zich veel meer meisjes bij ons gaan aansluiten.”

Lotte probeert ook andere meisjes enthousiast te maken over de sport. ,,Ik heb onze huidige keepster zover gekregen op meidenvoetbal te gaan. En ik heb twee nichtjes van twee jaar, die al een beetje met een bal spelen. Ik hoop dat ik de komende jaren al wat met ze kan spelen. Dan gaan we natuurlijk voetballen, hopelijk vinden zij het dan net zo leuk als ik.”

Als extraatje mochten de meiden dinsdagavond allen naar Tilburg, voor de vriendschappelijke oefeninterland tussen het Nederlands damesteam en dat van Engeland (0-1). Lotte volgde de wedstrijd in Tilburg met een kritisch oog. ,,Door een blunder scoorde Engeland. Het viel me op dat het Nederlands team veel door het midden speelde, terwijl er aan de zijkanten veel ruimte lag”, analyseert Lotte. Antje en haar vader konden helaas niet naar de wedstrijd gaan. Als goedmakertje gaan zij vrijdagavond samen naar NAC – Almere City.

Een precieze datum of locatie voor dat tweede voetbalfestival kon de KNVB nog niet geven. ,,Maar we willen alle speelsteden al wel rond april of mei opwarmen voor het toernooi. We verwachten dat het vrouwenvoetbal dan echt helemaal gaat leven in Nederland”, besluit Dijkhoff.

Quotes:

Oliwia Cyrklaf (12): ,,Wij voetballen elke pauze met zes tot acht vriendinnen, zonder jongens. We denken eraan met z’n allen op meidenvoetbal te gaan, want we vinden dit toch wel erg leuk.”

Chantely Hansen (12): ,,Ik zit al op judo en wil gaan dansen. Voorlopig blijf ik alleen voetballen op het schoolplein. Ik merk dat ik het daar ook begin te leren.”

Kader:

Het twaalfde Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal vindt in 2017 plaats in Nederland. Van 16 juli tot en met 6 augustus strijden zestien landen om te titel. Speelsteden zijn Deventer, Utrecht, Tilburg, Enschedé, Doetinchem, Rotterdam en Breda. In Breda worden vier poulewedstrijden afgewerkt: Noorwegen – België, Duitsland – Zweden, Zwitserland – Frankrijk en Engeland – Spanje. Breda is ook het decor van één der halve finales. De kans dat het Nederlands team naar het Rat Verleghstadion komt is uiteraard aanwezig. Daarvoor dient het team van bondscoach Arjan van der Laan tweede te worden in poule A. Andere landen uit de poule zijn België, Noorwegen en Denemarken. De Oranje Leeuwinnen doen voor de derde keer mee aan een EK; in 2009 reikten ze tot de halve finale, in 2013 werd de groepsfase niet overleefd. De laatste zes EK’s werden gewonnen door Duitsland. Tickets voor het EK -en dus ook voor de wedstrijden in het Rat Verleghstadion – zijn nu al te koop vanaf €10,-.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven