Wachten op nestelende ooievaars

Wachten op nestelende ooievaars

RIJSBERGEN – De herinrichting van Weerijs-Zuid is sinds een week echt afgerond en dat wordt op Hemelvaartsdag gevierd met een publieksdag. Het nieuwe natuurgebied ten zuiden van Breda is met haar vele poeltjes bijzonder rijk aan kikkers en muizen, wat weer aantrekkelijk is voor ooievaars. Op initiatief van buurtbewoner Leo Ceelen staat er sinds vrijdagochtend vlakbij Vervul een metershoog ooievaarsnest.

De natuur laat er geen gras over groeien: de flora en fauna doet razendsnel haar intrede in Weerijs-Zuid. Ceelen woont inmiddels al 35 jaar aan de rand van Rijsbergen en ziet het van dichtbij gebeuren. Hij verwacht dat het gebied, dat 3200 hectare meet en de buitengebieden van Breda, Rijsbergen en Etten-Leur beslaat, over tien jaar bijzonder bosrijk is. In korte tijd signaleerde hij al een flinke diversiteit aan vogelsoorten. ,,Onlangs zijn er al drie jonge bosuilen uitgevlogen en een torenvalk broedt nu op vijf eieren. Dan zijn er ook nog twee steenuilen. Het is uniek dat deze drie zo dichtbij elkaar leven.”

Drie maanden geleden werd er een dode ree aangetroffen in het gebied, vermoedelijk door toedoen van een vos. Als vogelspotter spotte hij bovendien al een groepje van zes en een groepje van tien ooievaars en hij signaleerde ook al een aantal lepelaars. Ooievaars eten graag muizen en kikkers, Weerijs-Zuid is voor hen dan ook de ideale biotoop. ,,En voor de landbouw hier ook zeer welkom, want die muizen eten veel gewas. De ooievaar is wel een sociale vogel, die graag bij elkaar in de buurt broedt. Ik hoop dat er zich eentje nestelt, dan kunnen we hopelijk meer ooievaarsnesten neerzetten.” Iets onder het ooievaarsnest is een torenvalkkast geplaatst. ,,Nee, die combinatie had ik nog niet eerder gezien, maar torenvalken en ooievaars gaan prima samen”, weet boswachter Bart Pörtzgen. ,,Maar ook de nijlgans zou erin kunnen huizen, die combinatie is afwachten.”

Voor het ooievaarsnest leverde Brabants Landschap het hout; een dode eik uit de Pannenhoef. Verder is het echt een burgerinitiatief van Ceelen, in nauwe samenwerking met diverse vogelaars uit de buurt en Brabant Landschap. ,,Het hele traject heeft ongeveer een half jaar geduurd, maar toen de gemeente dit eenmaal als ‘bijzonder bouwwerk’ kenmerkte en er dus een vergunning was ging het snel”, vertelt Ceelen. Over twee weken wil hij aan het nabijgelegen zandpad een bankje plaatsen. ,,Die ga ik nu maken. Ik graveer er een ooievaar in en de datum van vandaag.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »