Vurig verliefd in het Valkenberg

Eind april bestaat het Chassé Theater in Breda 20 jaar. Het theater organiseert daarom Jouw Romeo en Julia, een evenement dat in heel Breda gevoeld zal worden. In aanloop daarheen schrijf ik een aantal authentieke liefdesverhalen: lezers van BN DeStem en bezoekers van het Chassé kunnen hun verhaal insturen naar info@jouwromeoenjulia.nl. Ik selecteer een verhaal dat ik mooi vind en probeer samen met de hoofdrolspelers een mooi verhaal te maken. De eerste editie: Hans en Els. Onder deze (prachtige) afbeelding de hele tekst:

img_20160324_190151.jpg

 

Zomervakantie 1956: de 20-jarige Hans Walde uit Leipzig fietst met studiegenoot Werner vanuit Amsterdam richting Parijs. Op datzelfde moment fietsen Els Rijnties en vriendin Tonny vanuit Den Haag terug naar Breda. Bij Rotterdam ontmoeten de vier elkaar en tussen Hans en de 16-jarige Els lijkt het direct goed te klikken. “Hans kwam uit het duistere Oost-Duitsland, wat heel spannend was in die tijd”, herinnert Els zich. Hans weet nog goed dat de ketting van Els er vaak af liep. “Die legde ik er met veel plezier weer op en vroeg daar voor de grap een gulden per keer voor.” Hans en Werner mogen die nacht bij Els’ ouders overnachten. “Met de deur op slot, mijn moeder vertrouwde het allemaal niet zomaar”, glimlacht Els. Die avond gaat ze met Hans wandelen door het romantisch verlichte Valkenbergpark. Zittend op een bankje brengt Hans plagerig de openstaande schuld van zeven gulden in herinnering. Hij stelt voor dat een zoen volstaat, wat Els een prachtig idee vindt. “Met die zoen werd de schuld natuurlijk ruimschoots vergoed”, grijnst Hans. De volgende dag gaat de fietstocht gewoon verder en nemen de twee afscheid. Als Hans terug in Leipzig is, schrijft hij een brief aan Els en al snel ontstaat een uitgebreide briefwisseling. Hans vraagt Els in de vakantie langs te komen in Leipzig, maar Els durft een bezoek aan Oost-Duitsland niet aan. Op dat moment lopen de spanningen in Europa immers op en met de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 wordt een ontmoeting helemaal uitgesloten. De brievenwisseling bloedt daarop dood. Hans en Els stichten beiden een gezin, het leven gaat door.

Er verstrijken 34 jaar, als de Berlijnse Muur in 1989 valt. “Met mijn vrouw ondernam ik een bustour naar de Seine. In het Limburgse Beek schreef ik een onschuldig kaartje naar het ouderlijk huis van Els”, vertelt Hans. Het kaartje komt al snel bij Els terecht en een nieuwe briefwisseling ontstaat. Els nodigt Hans uit, de twee zien elkaar voor pas de tweede keer in het echt. De vonk slaat weer heftig over en beide huwelijken zijn hier niet tegen bestand. Els verhuist al snel naar Berlijn, waar Hans woont. Hij heeft door zijn scheiding geen eigen huis en door een reorganisatie ook geen werk meer. Met diverse baantjes weten ze samen het hoofd boven water te houden. “Dat was een moeilijke tijd. We waren echter zo gelukkig met elkaar, dat wij dat geen moment zo zagen”, denkt het echtpaar terug. Na acht jaar Berlijn verhuist het stel in 2000 naar Breda. “In augustus zijn wij 22 jaar getrouwd”, vertelt de 76-jarige Els. “En nog steeds het gelukkigste paar van de wereld”, voegt de 80-jarige Hans er aan toe, gevolgd door een verliefde blik.

In het kader van het 20-jarig bestaan organiseert het Chassé in samenwerking met de Nieuwe Veste een groots theaterproject: ‘Jouw Romeo en Julia’. Op vrijdag 22 april spelen buurtbewoners van de wijken Princenhage en Ginneken in deze wijken twee verschillende voorstellingen over Romeo en Jula. Op zaterdag 23 april vindt in het Chassé het Festival van de Liefde plaats. Voor beide avonden is de kaartverkoop inmiddels begonnen. . Als opmaat naar deze festiviteiten publiceert BN DeStem wekelijks een liefdesverhaal uit Breda. Vandaag: Hans Walde en Els Reinties. Kijk voor meer informatie over ‘Jouw Romeo en Julia’ op https://www.chasse.nl/jouwromeojulia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »