Voorlezen aan Joop, want die kan zo geduldig luisteren

Voorlezen aan Joop, want die kan zo geduldig luisteren

BAARLE-NASSAU – Iedere laatste dinsdagmiddag van de maand betreedt labradoodle Joop de bibliotheek van Baarle-Nassau. Als de 7-jarige Ella van Gils hem ziet, twijfelt ze geen moment en geeft hem een knuffel. Uit haar tas pakt ze twee voorleesboeken en houdt deze voor het amicale dier. Het 7-jarige meisje zal Joop straks gaan voorlezen en hij mag kiezen welk boek.

Met zijn poot tikt Joop op het boek Sint en de Cadeautjesdief: dat wordt ‘m. Dit is de tweede keer dat Ella naar ‘Hondenpraat’ is gekomen om voor te lezen aan Joop. Vorige keer ontstond die boekkeuze spontaan; Ella kon simpelweg niet kiezen. Toen liet Joop zijn kennelijke voorkeur blijken door eraan te snuffelen.

Het idee van ‘Hondenpraat’: kinderen die moeite hebben om klassikaal of in het openbaar voor te lezen, hebben nu in Joop een luisterend oor. Dat werkt. ,,Kinderen moeten van alles en Joop maakt het leuk. Het voelt daarom minder als verplichting en dus gaat het makkelijker. Joop heeft geen mening over je en is bovendien een stoere hond, waar je mee gezien kunt worden. Dat geeft zelfvertrouwen”, vertelt Pia Wösten, de eigenaar van Joop.

Joop is dus een labradoodle, een kruising tussen een koningspoedel en een labrador. ,,De dieren zijn intelligent én willen werken. Ze worden vaker ingezet als therapiehond”, legt Wösten uit.

Werken met therapiehonden: het is een beproefd concept. ,,In Amerika is het al langer hot, in Nederland zie je het ook steeds meer”, weet Yessica Wouters van de bibliotheek.

Ieder kind krijgt een kwartier met Joop alleen. Er zijn nu vier kinderen die van zijn luisterend oor gebruik maken en dat is wel het maximum. Vooralsnog zal Joop hierna nog viermaal naar deze Theek5 komen voor deze therapievorm.

Ella krijgt haar eigen plekje om voor te lezen, in alle privacy. Joop gaat naast haar staan, of bij haar liggen; Wösten kijkt van een afstandje toe, om Joop waar nodig te corrigeren. Ella giechelt als Joop haar aanraakt, lacht ronduit als hij even aan haar snuffelt. En dan begint ze met voorlezen. ,,Aan mij leest ze ook iedere avond voor, we oefenen veel”, vertelt moeder Sandra. ,,Dit is buitenshuis, een geheel andere setting. Ella vindt dit geweldig, had ook weer heel veel zin om Joop te zien. Ik denk echt dat het heel wat doet voor haar zelfvertrouwen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »