Voorleeswedstrijd als inspiratie tot meer lezen

ZUNDERT – ,,En de rest… moeten jullie zelf maar lezen”, sluit Mara een bloedstollende passage uit Kil van Mel Wallis de Vries vlak voor het moment suprême af. Ze deed mee aan de Read2Me!-Voorleeswedstrijd op het Mencia Sandrode en reikte tot de finale, waar ze een driekoppige jury met onder andere burgemeester Joyce Vermue moest overtuigen. Op het spel: de regiofinale in Oudenbosch.

Jonge tieners lezen landelijk steeds minder. De helft van de Nederlandse kinderen vindt lezen tijdsverspilling. Een kwart van de vijftienjarigen leest zelfs zo slecht dat laaggeletterdheid op de loer ligt. Deze voorleeswedstrijd dient dan ook ter bevordering van het lezen. ,,Ik lees ongeveer één boek per maand. Op school moeten we donderdagochtend lezen, verder lees ik vooral in bed”, vertelt Mara. Ze merkt dat haar woordenschat erop vooruit gaat. Dat ze beter wordt in Nederlands. ,,Je komt door lezen in een andere wereld terecht, dat is fijn. Vaak is het begin moeilijk of misschien saai, maar dan moet je juist volhouden. Door blijven lezen. Als je eenmaal in het verhaal zit, wordt het echt leuk.”

Faas is de enige jongen onder de finalisten. Hij las voor uit Lijfstraf van Elle van den Bogaart, een verhaal waarin homoseksualiteit een van de thema’s is. ,,Dan denk ik daar over na. Hoe voelt hij zich? Hij is toch niet minder?” Faas merkt dat hij dankzij lezen beter wordt in spelling en dingen meer begrijpt. ,,Als ik later een film van datzelfde boek kijk, lijken de beelden vaak niet. Die fantasie die het oproept is leuk.” Faas is één van de twee scholieren van Mencia Sandrode die naar Oudenbosch gaat.

Met Liza. ,,Ik lees drie tot vijf boeken per maand. Het liefst iets dat ikzelf ook mee kan maken. Lezen brengt me tot rust, ik slaap er beter door.” Liza weet het: spelletjes spelen op je mobiel is ook leuk. ,,Maar lezen ook. Omdat je dan vaak van te voren niet weet wat er gebeurt. Je wordt verrast door een verhaal. Dat gebeurt met spelletjes toch bijna nooit.”

Eerder won Faye Arnouts van Sint Bavo in Rijsbergen de wedstrijd op haar school.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven