Voorbereidingen examens in volle gang

Daan Bergmans uit Breda (17), Stedelijk Gymnasium

,,Eerlijk? Dit is de eerste dag dat ik aan het leren ben voor de examens. Ik heb gewoon geen grote motivatie om er nog meer voor te doen; alles staat minimaal een 7 en ik weet dat het allemaal wel goedkomt. Nu ga ik gewoon een paar uur per dag leren en een paar uur per dag relaxen; ik wil het mezelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Ik merk wel dat het fijn is om samen met Eveline te leren, ik zit hier ook omdat zij me vroeg. Anders had ik waarschijnlijk pas woensdagavond voor het eerst een boek opengeslagen. Volgend jaar wil ik Aardwetenschappen in Utrecht gaan studeren; aardrijkskunde is ook mijn favoriete vak. Wiskunde en natuurkunde vereisen wel wat extra scherpte, maar uiteindelijk zal en wil ik met minimale inspanning het maximale halen.”

Isa Goossens uit Breda (17), Mencia de Mendoza

,,Ik heb tijdens de toetsweken flink geleerd, nu is het een kwestie van herhalen. Mijn klasgenoten zijn begonnen met de meivakantie, ik ben pas sinds vorige week zondag bezig. Ik sta er goed voor, heb geen onvoldoendes. Ik wilde eerder dit jaar overal minstens een 7 voor halen, maar dat is nu niet belangrijk meer: ik wil het gewoon halen. Voor wiskunde sta ik een 6. Dat vak vind ik moeilijk, ik heb er sinds drie jaar ook bijles in. Dat is het eerste examen, toch een valkuil want misschien leg ik er teveel nadruk op. Ik denk dat ik deze week nogmaals naar bijles ga, om extra vertrouwen te krijgen. De talen gaan goed, hoewel ik tekstverklaring wel lastig vind. Volgend jaar las ik een tussenjaar in en ga ik vrijwilligerswerk doen in Suriname.”

Zowel in het Chassé Theater als in de Nieuwe Veste in de Bredase binnenstad is het deze week beduidend drukker dan normaal. Het is de tijd van de eindexamens op de middelbare school en daar pogen vele scholieren zich op voor te bereiden. En dat doet men niet alleen thuis, maar zeker ook op vele flexwerkplekken. Aanstaande donderdag is het al zover, de zenuwen beginnen langzamerhand toe te nemen. Een veertigtal scholieren is hard aan het werk in de Bredase bibliotheek. Op de ene tafel ligt het bezaaid met papier, aantekeningen, flesjes drinken, blikjes energiedrank en een mobiele telefoon of een tablet. Op de andere tafel staat hooguit een laptop en is het opgeruimd. De één luistert muziek via een dikke koptelefoon tijdens het leren, terwijl iets verderop juist heel nauw onderling samengewerkt wordt. Er worden aantekeningen gemaakt. Uitgetypt, of uitgeschreven. Er liggen donuts. Koekjes. Chips. Fruit. Snoepjes. Er wordt solo en afzijdig gewerkt, maar ook groepsgewijs. Daar wordt druk overlegd en kennis overgedragen. De een is hoog in de concentratie, de blik gericht op boek of beeldscherm, de ander raakt gauw afgeleid en is druk doende met WhatsAppen en social media. Of Tinderen. Lang niet iedereen in de bibliotheek is bezig met de eindexamens. Er zijn ook mensen die daadwerkelijk een boek lezen of lenen. Of samen met taalmaatjes de Nederlandse taal leren. De krant lezen. En alles geschiedt in rust, zonder dat het muisstil is. Hier wordt gewerkt, in een ontspannen sfeer. Net als in het Chassé Theater, dat ook vol zit en hetzelfde beeld geeft. Op naar dat zo bepalende papiertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »