Volop liefde voor het varken. Van knuffelen tot het vlees

DONGEN – Liefde, kennis, passie en volop aandacht voor het vlees. Dat er een barbecuewedstrijd van wereldniveau aan het Weekend van het Varken vastzit klinkt in eerste instantie wellicht wat tegenstrijdig, maar wie goed kijkt ziet dat het wel klopt. Bij varkenshouderij de Vaartse Hoeve in Dongen kon je het afgelopen weekend weer varkens knuffelen, maar het vlees ervan ook in topkwaliteit proeven. ,,Het is educatief; je ziet hier hoe varkens leven, waar ze vandaan komen. En je ziet dat het vlees met heel veel aandacht en liefde bereid wordt”, legt Daan Vernooij uit. Hij maakte deel uit van team Vaartse Hoeve BBQ, dat voor het eerst deelnam aan het eigen evenement.

Er kwamen 41 teams langs in Dongen om hun kunsten en kennis te etaleren. Een wedstrijd vanuit het gezaghebbende KSCB uit Kansas, met een professionele jury en professioneel gerei. ,,Qua deelnemers zitten we nu wel op onze max, maar qua publieke belangstelling mag het wel wat meer”, vindt eigenaresse Astrid Lodewijks van de varkenshouderij. Ze schatte dat er zo’n vierduizend bezoekers langskwamen.

Een evenement met een overduidelijk Amerikaanse signatuur. Met cowboyhoeden, countrymuziek en vooral veel vlees. Iedere deelnemer levert vier stukken vlees – kip, spare ribs, pulled pork en brisket- aan de jury. Ze worden beoordeeld op smaak, op presentatie, op gaarheid. Een perfecte score is vrij uitzonderlijk; zaterdagavond behaalden De Reizende Mannen uit Deurne de volle 180 punten op hun hele varken, ook voor het evenement een unicum.

De Vaartse Hoeve zelf deed dit jaar voor het eerst mee. Met eigen vlees, uiteraard. ,,Hoe kruid je, hoe lang gaar je, de voorbereiding van het vlees”, blikt Vernooij terug. ,,Wij garen low and slow. Garen ons vlees tien uur, anderen doen er drie over. Ieder heeft zijn eigen strategie.”

Kennis werd vergaard via YouTube, boeken en tijdens het evenement kon ook de hulp van de concurrentie ingeschakeld worden. ,,Het is een grote familie. Ze helpen je op weg, zijn blij dat er een nieuw lid bijgekomen is. Maar de echte geheimen worden natuurlijk niet gedeeld.”

De mannen van The Dutch BBQ komen uit de provincie Utrecht. Ze werden in 2015 wereldkampioen met het garen van een heel varken. Het was de bevestiging om het als werk te gaan doen. ,,We kregen veel opdrachten, lanceerden een sauzenlijn. Het betekende wel wat”, legt Wim Maassen uit. Dit evenement bevalt hen wel, ze staan er al voor de vijfde keer. ,,Het is een prachtige locatie en heel gezellig. Wij komen volgend jaar zeker weer terug.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »