Vogelshow Dongen: ‘We zoeken elkaar steeds vaker noodgedwongen op’

Vogelshow Dongen: ‘We zoeken elkaar steeds vaker noodgedwongen op’

DONGEN – Er pakken zich donkere wolken samen boven de wereld van het vogels kweken. Vergrijzing en almaar strenger wordende wetgeving zorgen voor een leegloop binnen de sport. ,,Maar we houden er nog steeds plezier in”, klinkt Ad Montée, secretaris bij The Little Birds uit Dongen strijdbaar. Van donderdag tot en met zondag gaven zij hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in café-zaal ’t Vaartje. Dagelijks kwamen zo’n 40 tot 45 bezoekers een kijkje nemen.

Ook vogelliefhebbers uit Rijen waren dit jaar welkom om hun vogels tentoon te stellen, waardoor er dit jaar 506 vogels te bewonderen waren, afkomstig van 40 eigenaars. Tot voor kort kwamen de deelnemers alleen uit de historische Langstraat, bestaande uit Drunen, Waspik, Kaatsheuvel, Raamsdonksveer en Dongen. ,,Maar we zoeken elkaar steeds vaker op en zullen ook naar Rijen gaan. Anders zijn er gewoon te weinig deelnemers.”

Want: het aantal fanatiekelingen neemt gestaag af. Het heeft alles te maken met wetgeving, die het steeds moeilijker maakt om deze hobby te beoefenen. Omdat de inspectie ieder moment polshoogte kan komen nemen om te kijken of de regels gehandhaafd worden, liggen er lijsten klaar met informatie over individuele vogels. Hierop staan bijvoorbeeld de inentingen die het dier gekregen heeft. Maar de wetgeving wordt strenger en strenger. De sport om mutaties binnen een vogelsoort door te voeren wordt ook aan banden gelegd. ‘Nieuwe’ soorten zullen weldra niet meer erkend en dus verboden worden, denkt Montée. ,,Dus kun je je daarin niet door ontwikkelen en dat is voor veel kwekers juist de sport.”

Ook op het dierenwelzijn tijdens tentoonstellingen wordt strenger gecontroleerd ,,Onze tentoonstelling is van donderdag tot zondag. De kans is groot dat ze hier binnenkort ’s nachts niet meer mogen zijn. Het wordt ons steeds lastiger gemaakt”, verzucht Montée.

Afgelopen donderdag kwam de jury langs om de deelnemende vogels te beoordelen. Vier van de dieren kregen 95 punten, de maximale score. ,,Wat dat betreft is het niveau nog gewoon hartstikke goed.” Gelet wordt op de veren. De kleuren. De juiste conditie. De juiste  afmetingen, die binnen proporties dienen te blijven. ,,Daar zit nog steeds de uitdaging in, er zijn hier ook nog steeds prachtige vogels. Het wordt kleiner en kleiner, maar het wereldje is nog onverminderd interessant.”

Maar Montée ziet de toekomst duidelijk somber in. ,,Die wetgeving draait om dierenwelzijn, maar wij zijn juist heel goed voor de dieren.” Montée maakt er een sport van om zich binnen de ruimtes van de wet te blijven bewegen. ,,En dat is nu dus wel aardig: hoe moeilijker het wordt om deze hobby te beoefenen, hoe inniger de banden tussen de vogelliefhebbers wordt. Wij houden elkaar op de hoogte en helpen elkaar. Want voorlopig is die ruimte er nog.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »