Voedselbank en Vincentius zien armoede toenemen

Voedselbank en Vincentius zien armoede toenemen

BREDA – Ja, kringloopwinkel De Vince aan de Koele Mei ziet haar inkomsten de laatste drie jaar groeien. Vooral de verkoop van kleding zit in de lift, maar echte winsten: dat zal haar doelstelling nimmer zijn. ,,Al het geld dat binnenkomt besteden we aan individuele, veelal urgente hulpverlening die dat niet voor elkaar krijgen via de overheid. Onze missie is om mensen direct te helpen.”

Samen met Voedselbank Breda hield De Vince -of eigenlijk: de Vincentius Vereniging- zaterdag haar open dag. Het zijn buren, met dezelfde doelgroep en daarmee vullen ze elkaar aan. ,,Het is een observatie, maar ik zie een toename van gepensioneerde mensen in onze winkel”, stipt voorzitter van Vincentius Gijs van Dijk aan. Datzelfde signaleert ook de Voedselbank; meer en meer ouderen kloppen bij hen aan voor hulp. Er is dit jaar een duidelijke toename in gebruikers van de Voedselbank: momenteel komen zo’n 440 gezinnen -zo’n 1100 mensen- bij de instelling langs.

Toename

Dat betekent een toename van 15% ten opzichte van het vorig jaar. Van Dijk wijt dat aan veranderende regelgeving: we zorgen steeds minder goed voor elkaar. ,,De vangnetten verschralen. De kwetsbare groep wordt steeds groter. Diverse onderzoeken laten zien dat veel mensen in de gevarenzone zitten. Als je als oudere nu je werk kwijtraakt, is dat een probleem. Steeds meer mensen kukelen over het randje. We roepen als samenleving met zijn allen op om zelfredzaam te zijn, maar dat maken we tegelijkertijd steeds moeilijker.” Van Dijk stipt aan dat het niet alleen om financiën gaat. ,,Armoede gaat altijd gepaard met gezondheid, eenzaamheid, risico’s rondom kinderen en een lager onderwijsniveau. Alles trekt elkaar naar beneden, meer en meer.”

Dat is zeker niet altijd de schuld van de mensen zelf, ziet Anita van Pelt van de Voedselbank. ,,Het kan iedereen overkomen en het zijn niet alleen werklozen. We zien tegenwoordig ook veel ZZP’ers en mensen met een reguliere baan. Ofwel: de grens verschuift.”

De Voedselbank kan de toename nog goed aan; ze ziet haar inkomsten met zo’n 20% groeien. Dit geld is vooral afkomstig van het Bredase midden- en kleinbedrijf, het Oranjefonds en zeker ook een groot deel aan particulieren. ,,Idealiter zouden we zonder subsidies en vooral dankzij donaties willen voortbestaan”, zegt Emine Kaya van de Voedselbank, waarvan de grootste aanstaande kostenpost een nieuwe vrachtwagen zal moeten zijn. ,,Bij voorkeur een koelbus. Ook wij als Voedselbank moeten ons strikt aan de wetten op voedsel en waren houden.”

Maar, besluit Van Dijk: ,,We draaien hier op positiviteit. Niemand verdient geld bij De Vince of de Voedselbank; de ziel is dat we het allemaal gratis doen. Onze medewerkers staan ver van de arbeidsmarkt af, maar we zorgen er samen toch voor dat dit een aantrekkelijke plek is voor velen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »