BREDA – ,,Hoho, ietsjes naar achter, we houden wel anderhalve meter afstand hè!”, schatert een vrouw in haar scootmobiel het vrijdagochtend uit. De sfeer voor de entree van de Voedselbank Breda aan de Koele Mei zit er goed in. Onderlinge afstanden worden bewaard en zo niet: dan spreekt men elkaar er luchtig op aan. ,,Het lijkt wel of mensen door deze crisis wat netter worden”, ziet ook Nel van Setten (65).
De deelneemster wacht geduldig op haar beurt en ziet een soepel lopende afhandeling. De wachttijden zijn korter, chaos blijft totaal uit. Er mogen slechts vijf personen tegelijkertijd het terrein op. Daar zijn letterlijk vakken gecreëerd waar één persoon op mag staan. Eenmaal aan de beurt haalt een vrijwilliger de boodschappen. Binnen wordt het boodschappenwagentje volgeladen, waardoor de afhandeling beduidend sneller gaat. ,,Het zorgt er wel voor dat deelnemers nu ook spullen krijgen die ze niet willen. Die mogen ze niet terugbrengen. Wellicht dat ze deze spullen dan doorgeven aan anderen”, hoopt bestuurslid Dion Broeders. Hij staat bij de ingang en laat mensen één voor één door. ,,De sfeer is goed, het parkeren gaat goed, er zijn geen discussies. Net was er zelfs een spontaan applaus voor onze vrijwilligers”, legt hij uit.
Op het terrein zelf zijn vrijwilligers gestructureerd bezig alles in goede banen te leiden. Winkelwagentjes worden schoongemaakt, de regels zijn streng en helder. ,,Iedereen is enorm betrokken. Het is een hele andere manier van werken, maar de mensen begrijpen het”, zegt coördinator Thijs Verhees. ,,We hebben iedereen echt op het hart gedrukt níet te komen als er klachten zijn. Gezegd dat er risico is op besmetting, risico er is dat de Voedselbank dan dicht moet. Daarom werken we in twee verschillende teams, met beiden ervaring. Als de één uitvalt, kunnen we toch nog door.”
Mensen die niet kunnen of durven komen, vragen aan de Voedselbank om thuislevering. ,,Daar hebben wij de capaciteit niet voor. We verwijzen hen naar MooiWerk of naar Zorgvoorelkaar. Zij brengen nu vraag en aanbod bij elkaar.”
Mallory Klaassen en haar vriend laden net de auto in met hun boodschappen. ,,Ik dacht echt dat het druk zou zijn, maar ze gaan er erg slim mee om met zo min mogelijk menselijk contact”, toont zij zich onder de indruk. ,,Dat dat volledig weg valt, dat is rot. Zeker voor de ouderen, maar het is niet anders. Iedereen begrijpt dat denk ik. Je ziet wel dat ze elkaar nog steeds opzoeken, maar dan toch die afstand van elkaar bewaren. Mensen zijn zich er echt van bewust.”