BREDA / OOSTERHOUT – ,,Het is nu echt week voor week bekijken, maar voor nu zijn er geen problemen.” Emine Kaya van Voedselbank Breda komt net uit een crisisoverleg. De voedselverstrekking aanstaande vrijdag kan gewoon doorgang vinden. In zeer aangepaste vorm.
Landelijk sluiten de eerste voedselbanken al. Het Distributiecentrum in Tilburg gaat voor twee weken dicht in verband met een coronageval. Voor de Goederenbank De Baronie betekent dat een geschatte afname van toevoer van zo’n 30%. ,,Dat is dus geen man overboord. Het lukt nog. De gemeente Oosterhout heeft al aangegeven te willen helpen. Daar liggen nu directe lijntjes mee, maar er hoeft nog geen gebruik van gemaakt te worden”, legt Jan Kooijman uit. In Breda wordt beduidend minder gebruik gemaakt van dit distributiecentrum. ,,We investeren al jaren in een lokaal netwerk, dus qua voedsel zitten we voorlopig goed. Dat geeft nu een extra fijn gevoel”, zegt Kaya.
Aanstaande vrijdag is het wekelijkse uitdeelmoment in Breda. De pakketten zullen binnen samengesteld worden. Op het buitenterrein worden deze uitgedeeld aan maximaal vijf deelnemers tegelijk. De rest moet buiten op hun beurt wachten. ,,We werken altijd al in tijdslots, dat is nu niet anders. Maar dat de wijk er last van gaat krijgen is wel de verwachting. Denk alleen maar aan het aantal geparkeerde auto’s. We hebben daarom ook contact met de wijkagent.”
Wat betreft vrijwilligers zijn er in beide steden geen problemen. Deze bestaat grotendeels uit ouderen. ,,De Voedselbank is een soort zorginstelling, dus we verbieden niemand te komen. Het is nu eigen verantwoordelijkheid. Op dit moment hebben we vijf afmeldingen en natuurlijk weren we vrijwilligers die zichtbaar niet helemaal goed zijn”, vervolgt Kaya. Dat er zich de laatste dagen steeds meer vrijwilligers aanmelden, ontroert ‘r. ,,We houden die banden warm, maar we krijgen het op dit moment nog prima rond.”
De situatie is nu wel week per week, benadrukt ze. ,,We hoeven echt nog niet dicht, er is voldoende. Maar in deze crisissituatie is niets te beloven voor een langere termijn. Ook ons tweede uitgiftepunt in Heksenwiel gaat nog steeds goed.”
Het geldt ook voor Oosterhout, waar eveneens een maximum geldt voor vijf personen. ,,We worden dagelijks overspoeld met telefoontjes, maar we kunnen nog gewoon door”, zegt Kooijman. Ook hier melden zich steeds meer vrijwilligers. ,,Maar we hebben onze oudere vrijwilligers wel echt gevraagd thuis te blijven. Dat zijn lastige dingen om te doen, maar gaat puur om veiligheid”, legt hij uit. Hij maakt zich bewust niet al te veel zorgen. ,,Je merkt ook in onze doelgroep dat men het kopje niet laat hangen. Maar ik vermoed dat er op termijn wel dat er een nieuwe aanwas aan deelnemers aan zit te komen.”